Na Antarktiku odvalio se ledeni glečer
Nauka

Na Antarktiku se upravo desila katastrofa: Odvalio se glečer veličine Londona

Ledeni brijeg gotovo veličine Londona odlomio od ledene police Brunt na Antarktiku, piše CNN.

Naučnici su prvi put otkrili značajne pukotine na ledenoj polici prije deset godina. Ali u posljednje dvije godine dogodile su se dvije velike pukotine. Istraživačka stanica BAS Halley nalazi se na ledenoj polici Brunt i glaciolozi kažu da je istraživačka stanica sigurna.

Santa leda velika je oko 1550 kvadratnih kilometara. Istraživači kažu da je ovaj događaj očekivan, a ne rezultat klimatskih promjena.

“Ovaj događaj teljenja je očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledene police Brunt. To nije povezano sa klimatskim promjenama. Naučni i operativni timovi nastavljaju da prate ledenu policu u realnom vremenu kako bi osigurali da je sigurna. Ali i da bi održali isporuku nauke koju poduzimamo u Halleyu”, rekao je profesor Dominic Hodgson, glaciolog BAS-a.

Teljenje dolazi usred rekorda o niskoj površini morskog leda na Antarktiku, gdje je ljeto.

„Iako je pad obima antarktičkog morskog leda uvijek strm u ovo doba godine, bio je neobično brz ove godine“, izvijestili su naučnici početkom januara.

“A krajem decembra, Antarktik Obim morskog leda bio je najniži u 45-godišnjem satelitskom rekordu.”

Istraživači u data centru kažu da je nizak morski led dijelom uzrokovan velikim rasponom temperatura zraka toplijih od normalnih, koje su se u novembru i decembru iznad Rosovog mora popele na 2 stepena Celzijusa iznad prosjeka. Jaki vjetrovi su također ubrzali opadanje morskog leda, izvijestili su.

Mogao bi pasti novi rekord

Najnoviji podaci pokazuju da se morski led od tada nije oporavio, što sugerira da bi kontinent mogao završiti ljeto s novim rekordom. I to drugu godinu zaredom.

Antarktik je doživio veliki broj morskog leda u posljednjih nekoliko decenija, koji se kretao od rekordno visokih do rekordno niskih. Za razliku od Arktika, gdje naučnici kažu da klimatske promjene ubrzavaju svoje utjecaje, opseg morskog leda na Antarktiku je vrlo varijabilan.

“Postoji veza između onoga što se dešava na Antarktiku i opšteg trenda zagrevanja širom ostatka svijeta. Ali se razlikuje od onoga što vidimo na planinskim glečerima i onoga što vidimo na Arktiku,“ rekao je Ted Scambos, glaciolog sa Univerziteta u Colorado Boulder.

Satelitski podaci koji se protežu do 1978. godine pokazuju da je region još uvijek proizvodio rekordno visok nivo morskog leda tek 2014. i 2015. Zatim je naglo pao u 2016. i od tada je ostao niži od prosjeka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare