Vijesti

Na čemu Čović uopće gradi svoj optimizam? “Republika Srpska neće ispunjavati ničije muzičke želje”

Lider HDZ BiH Dragan Čović ovih dana je najavio da će svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije biti ispunjeno do kraja juna ove godine, što je već ko zna koja po redu optimistička izjava naših političara kada je u pitanju ispunjavanje ključnih prioriteta bez kojih BiH uopšte ne može ni početi pregovore o pristupanju EU.

Uskoro će se napuniti dvije godine otkako je Evropska komisija stavila pred BiH 14 ključnih prioriteta koje je potrebno ispuniti, a od tada do danas građani su često mogli čuti izjave političara kako će oni biti ispunjeni do kraja 2019, zatim do sredine 2020, pa do kraja 2020, polovine 2021. godine i slično.

Rokovi su se pomijerali, a prioriteti koje BiH treba ispuniti ostali su skoro na istom nivou kao u maju 2019. godine kada je Mišljenje EK objelodanjeno, piše Srpskainfo.

Do sada je ispunjen tek mali broj prioriteta iz Mišljenja EK, a sudeći po raspoloženju u BiH neki od njih, ne samo da neće biti ispunjeni do kraja juna ove godine, kako to optimistički tvrdi Čović, već možda nikada.

Za srpske političare je najviše sporan dio koji se odnosi na ukidanje prava veta i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te prenos nadležnosti sa entiteta na BiH.

– U Mišljenju Evropske komisije ima nekih pitanja koja u ovom momentu nisu prihvatljiva za Republiku Srpsku. Ne možemo dozvoliti da se ukine entitetsko glasanje zato što neko želi da nam pomogne ili ne pomogne – poručio je ranije premijer Republike Srpske Radovan Višković i dodao da Srpska neće ispunjavati bilo čije muzičke želje, jer bi to značilo da treba da se odrekne nekih svojih nadležnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare