Magazin

Na današnji dan pomahnitali navijač napao je nožem Moniku Seleš: Sve je nestalo u trenutku

“Sjećam se da sam sjela, nagnula se prema naprijed i krenula popiti malo vode jer su mi se usta osušila. Boca mi je jedva dodirnula usne kad sam osjetila strašnu bol u leđima”, prisjetila se kasnije Monika Seleš (47), bivša teniska reprezentativka SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije i SAD-a mađarskog porijekla, trenutka kad ju je prije 28 godina opsesivni navijač Steffi Graff pokušao ubiti 30. aprila1993. godine. Ubo ju je u leđa s kuhinjskim nožem.

Šokantan napad dogodio se nakon sat i tri minute četvrtfinalnog meča u Hamburgu. Monika Seleš, tada 19-godišnjakinja, vodila je u drugom setu Magdalenu Maleevu. Teniserke su bile na odmoru između gemova. Monika je mirno sjedila kad ju je s leđa napao pomahnitali muškarac.

“Okrenula sam se da vidim zašto me boli. Vidjela sam muškarca s kapom i podrugljivim osmijehom. Ruke su mu bile visoko iznad glave i imao je dugačak kuhinjski nož. Zamahnuo je prema meni. Nisam znala što se događa”, napisala je u autobiografiji.

Ubod je bio dubok 4 centimetra. U teškim bolovima i šoku Moniku su polegli na pod, držala se za ranu u suzama. Muškarca su odmah okružili zaštitari i iznijeli ga s terena.

Danas živi na Floridi

Novosađanka je prevezena u bolnicu, a imala je sreću jer je ubod bio samo dva centimetra udaljen od njezine kralježnice.

Nijemac Gunther Parche nikada nije odgovarao za monstruozni zločin jer ga je sud proglasio mentalno poremećenim. Određene su mu dvije godine liječenja na psihijatriji. Nijemac je bio opsesivni navijač Steffi Graf i napadao je teniserke koje su joj bile najveća konkurencija. Prijeteća je pisma u to vrijeme primala i Španjolka Arantxa Sanchez Vicario, zbog toga su je na svakom turniru čuvala četiri tjelohranitelja. Monika je tada bila na vrhu. Osvojila je Roland Garros kad je imala svega 16 godina. Između 1991. i 1993. godine slavila je na 22 turnira i osvojila osam Grand Slam naslova.

“Toga dana mi se srušio čitav svijet. Sve je nestalo u trenutku… Povukla sam se u vlastiti svijet, umrtvila se, uletjela u Einsteinovu definiciju ludila i trebalo mi je jako dugo da se izvučem. Sama povreda nije bila teška, pravi pakao je počeo kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsjedao u snu. Sedmicama nisam izlazila iz sobe i samo zahvaljujući roditeljima sam izašla iz tog pakla”, pričala je Seleš.

Tenisu se vratila tek nakon više od dvije godine. Nakon povratka je umjesto pod jugoslavenskom igrala pod američkom zastavom i osvojila je još samo jedan Grand Slam naslov.

Posljednjih godina se povukla iz javnosti i živi mirno na Floridi. U braku je s 32 godine starijim američkim poslovnjakom Tomom Golisanom, bivšim vlasnikom momčadi Buffalo Sabresa i osnivačem Paychexa. Prema Forbesu, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 3,4 milijarde američkih dolara.Povezani postovi: