Vijesti

Na današnji dan Grbavica se vratila Sarajevu: Prošlo je 27 godina od reintegracije

Na današnji dan prije 27 godine izvršena je reintegracija sarajevskog  naselja Grbavica. Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Plan agresorskih snaga bio je “presjeći” Sarajevo i potom zauzeti grad. Pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija su u ovom sarajevskom naselju činili ratne zločine protiv stanovništva svih nacionalnosti, a posebno protiv Bošnjaka koji nisu uspjeli pobjeći na slobodnu teritoriju.

Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, a jedan od simbola grada – stadion Grbavica bio je uništen. Četiri godine niko s Grbavice nije vozio smeće, zgrade i stanovi su bili do neprepoznatljivosti uništeni.

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva.

Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad svim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića. Čengić je bio poznati rukometaša sarajevske Bosne. Čengić je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Za one koji to ne znaju, područje Grbavice I obuhvata dio grada od Vrbanja mosta pa do bivšeg mosta Bratstva i Jedinstva (danas most u ulici Hamdije Čemerlića), gdje počinje Grbavica II koja završava u ulici Topal Osman Paše (ulica koja ide od Željinog stadiona do mosta na ‘Socijalnom’). Granica je s jedne strane Miljacka, a s druge tranzitna cesta, danas Put mladih muslimana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare