Svijet

Na gej orgijama u Briselu uhapšen najbliži Orbanov saradnik. Objavljeni detalji

Jedan od utemeljitelja mađarske vladajuće stranke Fidesz Jozsef Szajer, koji je u nedjelju iznenada podnio ostavku na mjesto zastupnika u Evropskom parlamentu, potvrdio je da je učestvovao na gej zabavi za vrijeme policijskog sata u Briselu.

Szajer je u priopćenju rekao da je prekršio belgijske mjere protiv pandemije koronavirusa i ispričao se svojoj porodici, kolegama i biračima.

Dvadesetak ljudi, uključujući i Szajera i zasad nepoznate diplomate, novčano je kažnjeno zbog toga što su u petak navečer bili na privatnoj zabavi na kojoj je bilo seksa, droge i alkohola.

Dva dana poslije Szajer je dao iznenadnu ostavku predsjedniku Evropskog parlamenta, u koji je biran četiri puta.

Zabava u centru grada

Szajer je jedan od najbližih saradnika konzervativnog mađarskog premijera Viktora Orbana. Bio je član komisije koje je pripremalo nacrt novog ustava iz 2012. u kojem stoji da Mađarska mora brak štititi kao zajednicu muškarca i žene.

Krajem 90-ih je studirao je na Oxfordu kao stipendista fondacije Georgea Sorosa, kojeg Orban i Fidesz optužuju za podrivanje tradicionalnih vrijednosti mađarskog društva.

Prema pisanju belgijskih medija, sporna zabava dogodila se u petak navečer u vrijeme policijskog sata, koji je od 22 do 6 sati na snazi u glavnom gradu Belgije i sjedištu evropskih institucija.

Organizirana je na prvom spratu zgrade iznad gej bara Le Detour u samom centru Bruxellesa, neposredno kod gradske vijećnice.

Pokušao pobjeći

List Derniere Heure objavio je da je policija prekinula zabavu na kojoj je učestvovalo 25 osoba. Konzumirali su alkohol i drogu, a bilo je i grupnog seksa, navodi list o partyju na kojem su većinom bili muškarci.

Kada je policija upala, više učesnika je bilo nago, a jedan je pokušao pobjeći i pritom se povrijedio. Riječ je o zastupniku Evropskog parlamenta koji se pozvao na zastupnički imunitet, piše Derniere Heure.

Svi koji su zatečeni na zabavi novčano su kažnjeni i pušteni.