Sport

Na Grbavicu stiže i fudbaler koji je dva puta “izradio” Zmajeve: “Džeko je htio da igram za BiH, a onda se javio Ibrahimović”

Velež će u četvrtak dočekati grčki AEK u okviru drugog pretkola Konferencijske lige.

Na listi fudbalera AEK-a na koje trener Vladan Milojević računa u prvom susretu nalazi se nekoliko poznatih imena.

Kao vodeće ime tu je Ognjen Vranješ, nekadašnji reprezentativac BiH, koji se nedavno iz Anderlechta vratio u AEK.

Boje AEK-a brani i Anel Šabanadžović, dijete Željezničara, koji je upravo s Grbavice prešao u ovaj klub.

A član tima iz Atine je i zaboravljeni Muamer “Mujo” Tanković, švedski fudbaler koji je svojevremeno trebao obući dres Bosne i Hercegovine.

Fudbalski savez BiH je 2019. čak pokrenuo proceduru oko promjene sportskog državljanstva, Tanković je u pisanoj formi naveo da želi igrati za Zmajeve, ali se predomislio.

“On je slobodnom izjavom volje u pisanoj formi naveo da želi igrati za BiH što smo sa dokumentacijom dostavili u FIFA. Pokrenut je proces promjene njegovog sportskog državljanstva iz švedskog u BiH. Međutim, u srijedu smo dobili službenu informaciju, da se Tanković obratio u FIFA sa zahtjevom da sada ponovo ima želju nastupati za Švedsku”, saopštili su tada iz N/FS BiH.

To mu nije prvi put, pošto je i 2014. koketirao sa NS BiH, ali do realizacije nije došlo zbog – Zlatana Ibrahimovića.

“Bio sam šokiran kada me je Ibrahimović nazvao. Mislio sam da to uopšte nije on, jer postoji jedna osoba na Facebooku koja ga odlično imitira. Ali, to je stvarno bio Zlatan. Razgovarali smo satima, dobro se sjećam, o gotovo svemu”, prisjetio se Tanković, kojeg je Ibrahimović uvjerio da igra za Švedsku, te se osvrnuo na razgovor s Džekom.

“Džeko mi nije obećao raj, jer to niko na svijetu ne može obećati. BiH se tada po prvi put plasirala na Svjetsko prvenstvo. Ne mogu se tačno sjetiti detalja razgovora s njim, ali bilo je tu u jednom hotelu u Manchesteru.”Povezani postovi: