Svijet

Na istoku Evrope nastaje strašna tenkovska sila: Bit će najmoćnija na kontinentu…brojke su nevjerovatne

Poljska će postati tenkovska supersila, za desetak godina imat će više tenkova nego Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i Italija zajedno, piše (i) za vojna pitanja specijalizirani magazin Popular Mechanics. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, poljska vlada pokrenula je vrlo ambiciozan program jačanja kopnene vojske, vrijedan više milijardi dolara, a krajnji je cilj da poljske snage budu sposobne same zaustaviti eventualni ruski napad, piše spomenuti magazin.

Prije sedam dana američka kompanija General Dynamics Land Systems objavila je kako je s poljskom vladom potpisala ugovor o prodaji 250 tenkova M1A2 Abrams. Ugovor je vrijedan 1,15 milijardi dolara, odnosno 4,6 miliona dolara po tenku. To je dio još većeg posla vrijednog ukupno šest milijardi dolara koji uključuje i nabavku 26 Herculesa (oklopnih vozila za spašavanje), 776 tenkovskih mitraljeza, golemu količinu tenkovskog streljiva, simulatore, petogodišnju obuku i tehničku podršku, prenosi Jutarnji.

Vijest o potpisivanju ugovora o nabavi američkih tenkova dolazi nakon što je Poljska s Južnom Korejom sklopila još vrjedniji ugovor o nabavi skoro pa nevjerovatnih 980 tenkova K2 Black Panther, 648 samohodnih haubica K-9 Krab i 48 naprednih školskih/lakih borbenih aviona FA-50.

Američki i južnokorejski tenkovi zamijenit će poljsku flotu tenkova T-72 koji su razvijeni još u sovjetsko doba. Zaključno, kada sva vojna oprema stigne u Poljsku kopnena vojska te zemlje imat će 1280 novih umjesto sadašnjih 972 starijih tenkova. Uz to, Poljska je nabavlja topnički raketni sustav HIMARS, kao i američke višenamjenske borbene avione F-35.

Autor magazina Popular Mechanics podsjeća kako je Poljska više puta kroz historiju bila komadana od svojih susjeda Rusa i Nijemaca, a da su zadnji put te dvije sile Poljsku podijelile 1939. godine. Moderna Poljska zauzela je snažno prozapadno i antirusko stajalište, a poljska ekonomiija u procvatu omogućila joj je da troši do tri posto svog BDP-a na odbranu – dvostruko više nego Njemačka. Ruska invazija na poljskog susjeda, Ukrajinu, oglasila je uzbudu u Varšavi koja je odlučila izgraditi oružane snage spremne da odvrate Rusiju od eventualnog napada.

S tih 1230 novih tenkova poljska će tenkovska flota postati najveća i najmodernija u Evropi. U idućem desetljeću Poljska će imati više tenkova nego Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i Italija zajedno. Prije početka invazije na Ukrajinu ruska armija imala je 2.800 tenkova u aktivnoj službi, te još deset tisuća starijih tenkova u rezervi. Rusija je do sada izgubila najmanje 989 svojih najboljih tenkova. Američka vojska druga je najveća tenkovska sila s 6333 komada, od kojih je oko pola u aktivnoj službi. Kina je treća s procijenjenih 5800 tenkova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare