Svijet

Na jugu Francuske pojavio se novi soj korone? Naučnici na oprezu: ‘Zabilježeno je 12 slučajeva…’

Nova varijanta covid-19 prvi put je otkrivena kod pacijenta koji se vratio u Francusku iz Kameruna, no naučnici su rekli da je prerano za procjenu karakteristika varijante, javlja RT.

Novi soj, B.1.640.2, otkriven je kod 12 pacijenata koji žive na istom geografskom području u jugoistočnoj Francuskoj, rekao je tim naučnika. Soj je povezan s lozom B.1.640, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u novembru klasificirala kao varijantu pod monitoringom.

Analiza genoma pokazala je da ta varijanta virusa ima čak 46 mutacija. “Prerano je spekulirati o virološkim, epidemiološkim ili kliničkim značajkama ove varijante na temelju ovih 12 slučajeva”, smatraju naučnici.

Prvi poznati pacijent bila je vakcinisana odrasla osoba koja se vratila u francusko selo s putovanja iz Kameruna i pokazala blage respiratorne simptome dan prije dijagnoze covida, javlja RT.

Naučnici diljem svijeta su na oprezu zbog novih mutacija koronavirusa u strahu da bi mogle proizvesti varijante koje su zaraznije i otpornije na vakcinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare