Politika

Na KCUS-u očajni. Razlika između rata i korone je veoma mala

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je situacija teška, zdravstveni radnici izgaraju i suočavaju se s nemilim slučajevima. Iako se dobro nose s problemima, ali veliki priliv pacijenata je pokazatelj da će se epidemija koronavirusa usložnjavati.

Ljekari KCUS-a su danas odgovarali na pitanja zastupnika Skupštine KS, te su upozorili na teško stanje u zdravstvu, jer u klinike pristiže veliki broj pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Pozvali su građane da krajnje ozbiljno shvate situaciju, jer je primjetno da u odnosu na početnu fazu koronavirusa, kako je kazao doktor Rusmir Baljić, britanski soj (117) koronavirusa je opasniji.

“Sve mjere koje donosi vlada KS, donesene su radi našeg dobra. Na krizu možemo odgovoriti ukoliko se svi skupa budemo pridržavali mjera, jer te mjere moraju dati rezultate – fizička distanca, maska i vakcina će dati dobre rezultate”, kazao je Baljić.

Također je i doktor Nermin Granov apelirao na građane da se pridržavaju mjera kako bi zdravstveni sistem mogao adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju.

Istakao je da je razlika između rata i korone vrlo mala, što se zdravstvenih radnika tiče.

“Ima puno pacijenata koji zahtijevaju intubaciju, ali mi živimo za ovaj grad, i do zadnjeg ćemo se boriti protiv virusa, ali udruženim snagama”, apel je dr. Granova.

Upozoreno je i na to da je osjetan nedostatak kisika koji se dobavlja iz Njemačke i Austrije, a to je problem i u Evropi.

U toku je pauza nakon koje bi zastupnici trebali razmotriti nove mjere u suzbijanju koronavirusa, ali također odgovoriti i na opravdane zahtjeve predstavnika zdravstvenih institucija: KCUS-a, Opšte bolnice “Prof.dr Abdulah Nakaš”, Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS te predsjednika Kriznog štaba i ministra zdravstva Harisa Vranića.

Oni su danas na hitnoj sjednici Skupštine prezentirali informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje su poduzeli.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare