Politika

Na KCUS-u otvoren Posebni respiratorni centar za covid bolesnike. Na raspolaganju 23 kreveta

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvoren je danas Posebni respiratorni centar Klinike za anesteziju i reanimaciju za izrazito teške covid-19 bolesnike u prostoru stare hirurgije, saopćeno je iz ove ustanove.

Centar raspolaže sa 23 kreveta i već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta. Radimo na proširenju kapaciteta Posebnog respiratornog centra za još 21 krevet, što bi znači da bi kapacitet bio 44 kreveta, a za sljedećih sedam do 10 dana izvršili bi dodatno proširenje u prostoru punkta transfuziologije za još 23 kreveta.

To bi sa ukupno 67 kreveta Posebni respiratorni centar bio najveći respiratorni centar ikada u KCUS, ali i u BiH.

“Naravno, kapacitet Posebnog respiratornog centra CENTRA i cijelog KCUS-a sa 20 % bio bi na raspolaganju suosnivačkim kantonima. Četiri suosnivačka kantona imala bi po 22 kreveta za najteže covid-19 bolesnike. Preostali kreveti su na raspolaganju bolesnicima iz Kantona Sarajevo.

Svih ovih dana menadžment KCUS bez prestanka radi na osnivanju ovog Centra zajedno sa kompletnim osobljem”, navodi se u saopćenju.

Prema riječima direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, situacija sa epidemijom covid-19 se dramatično pogoršava.

„Pritisak na KCUS ozbiljno raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bi mi mogli pružiti kompletnu uslugu onima kojima je potrebna. Bojimo se naglog priliva velikog broja bolesnika, jer imamo sve veći broj zaraženih uposlenika, kao i onih u izolaciji. Situacija sa SARS-Cov 2 virusom je iznimno ozbiljna i očekujemo da Krizni štab Kantona Sarajevo poduzme adekvatne mjere u zaštiti građana“, rekla je prof. dr. Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare