Na Netflix stiže film ‘Mank‘ Davida Finchera: Otvara pitanje koje intrigira još od ‘Građanina Kanea’

128

David Fincher vraća se na ekrane s novim filmom, prvim nakon hita “Gone girl” (“Nestala”) s Rosamund Pike i Benom Affleckom u glavnim ulogama.

Netflix je izbacio tek nekoliko fotografija kao najavu Fincherova novog uratka, prvog nakon punih šest godina, a ljubitelji filmske umjetnosti već su požurili dati mu titulu “Citizen Kanea filmova o Citizen Kaneu”. Drama koju ćemo uskoro moći gledati na popularnom streaming servisu zove se “Mank”.


Riječ je o svojevrsnoj autobiografiji scenarista Hermana Mankiewicza u periodu u kojemu je radio na scenariju kultnog filma “Građanin Kane”. Prikazan je njegov odnos s Orsonom Wellesom, a povlači se i pitanje na koje nikad nećemo saznati odgovor – ko je napisao scenarij za možda najbolji film ikada snimljen?

Kontroverzan je i Oscar koji su Welles i Mankiewicz primili zajedno, onaj za scenarij. Fincherov “Mank” ulazi upravo u dubinu odnosa dvojice filmaša, a to je samo dio priče koju donosi.

Osim intrigantnih detalja, na filmu učestvuju neke od najvećih hollywoodskih zvijezda. Amanda Seyfried, Lily Collins, Tom Burke u ulozi Orsona Wellesa te Gary Oldman kao Mankiewicz. Scenarij filma potpisuje Fincherov pokojni otac, Jack Fincher, a tačan datum izlaska još nije poznat.