Politika

Na pomolu sukob SPC-a i katoličke crkve zbog Bleiburga

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se “dovođenjem Bleiburg” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem, te da se osjećaju izdano javlja Srna.

“Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve /Jure/ Francetića, a kardinal dovodi Bleiburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Blajburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

PROČITAJTE  Kardinal Vinko Puljić poslao poruku političarima: Prestanite se svađati, dogovorite se!

“Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Bleiburg može i treba. Izvitoperene vrijednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?”, upitao je mitropolit dabrobosanski.

On je dodao da ne razumije čemu služi “dovođenje Blajburga” u Sarajevo.

“Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve Bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare