Nauka

Na testiranje vakcine za koronavirus u Njemačkoj prijavilo se 4.000 volontera

Oko 4.000 volontera prijavilo se da učestvuje u istraživanju pronalaska vakcine za koronavirus u Univerzitetskoj bolnici u Tuebingenu.

“To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja”, rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner. “Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata.”

Klinička studija započela je sredinom juna, kako bi se testirala tolerancija na vakcinu koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tuebingena.

Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek.

Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo uredu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje.

Neće moći učestvovati svi koji su se prijavili. Ukupno će vakcinu primiti 168 ljudi, uz Tuebingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hanoveru i Muenchenu.

Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA vakcinama. mRNA je tip glasničkog RNK koji sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoju vakcinu naučnici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa Sars-CoV-2.

Nakon vakcinacije ljudske ćelije stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune ćelije protiv njega.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare