Vijesti

Na UKC RS od posljedica korone preminula porodilja. Beba preživjela

Porodilja čiji su inicijali S.Ž. (33), koja je liječena od posljedica bolesti izazvane virusom korona, preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske. Iz UKC Srpske saopšteno je da je porodilja preminula jučer.

Iz UKC-a je saopšteno da je 2. maja u ovu ustanovu primljena trudnica S.Ž. u 30. sedmici trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona, a koja je prethodno bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Doboj.

Dan nakon prijema, ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo indukovali su završetak trudnoće carskim rezom, nakon čega je pacijentica primljena u Jedinicu za intenzivno liječenje Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje gdje je nastavljen terapijski tretman.

Tokom boravka u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje pacijentkinja je zahtijevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju, a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju, odnosno respirator.

Kontrolni test na covid urađen je 13. maja i bio je negativan.

U UKC-u navode da zbog komplikacija osnovne bolesti, covid-19, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentice, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe ljekara UKC-a Republike Srpske.

“Nažalost, provedene terapijske mjere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima, 16. maja, i nakon neuspješne kardiopulmonalne reanimacije pacijenticaje preminula”, dodaje se u saopštenju.

Što se tiče zdravstvenog stanja djeteta koje je hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti, iz UKC-a ističu da se ono danas, u četrnaestom danu života, nalazi na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a da je prvih šest dana života bilo na mehaničkoj ventilaciji.

Iz UKC-a navode da je trenutno u kovid 19 odjelu Klinike za ginekologiju i akušerstvo hospitalizovana jedna covid pozitivna pacijentkinja, trudnica u 7. mjesecu trudnoće, koja je primljena 11. maja. Trenutno je lakše kliničke slike, bez tegoba, uredne saturacije, pod intenzivnim nadzorom u Klinici.

Laboratorijske analize se rade svakodnevno, pulsna oksimetrija, ctg monitoring, kao i ehosonografski pregledi.

Osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo naglašava da je ishod ove bolesti je jako nepredvidljiv, te da uz njihov intenzivan nadzor i uz saradnju kolega iz drugih klinika UKC nastoje da pacijenticu dovedu do potpunog oporavka.

“Koristimo priliku da još jednom zamolimo sve trudnice i porodilje da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera u uslovima pandemije korona virusa”, napominju iz UKC-a.

Iz UKC-a apeluju na “građanstvo, neodgovorne pojedince, aktiviste društvenih mreža i aktere političkog života u Republici Srpskoj da ne koriste tuđu tragediju u dnevnopolitičke svrhe”.

“Ljekari i drugo medicinsko osoblje UKC nadljudskim naporima čine sve da spasu svaki ljudski život što potvrđuju i mnoga svjedočenja pacijenata koji su preživjeli kovid 19”, dodaje se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare