Politika

Na Vlašiću otvorena zimska turistička sezona

Na Vlašiću je danas otvorena zimska turistička sezona, koja će, kako je rečeno, biti prilagođena uvjetima pandemije koronavirusa.

Podsjetivši da je proteklih 17 godina zimska sezona obilovala sportskim i zabavnim sadržajima, direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević kazao je da će ova zima biti drukčija od dosadašnjih.

“Pred nama je bio zaista veliki zadatak i ogroman izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja omogućili neometano uživanje na planini, ali prije svega siguran boravak na ovom području”, kazao je Matošević.

U okviru priprema za zimsku turističku sezonu, Turistička zajednica je sačinila interni protokol za Covid-19 koji, osim do sada propisanih mjera, nudi dodatne preporuke za suzbijanje zaraze koronavirusom.

Protokol će biti realiziran u saradnji s nadležnim institucijama, a Matošević je pojasnio da će turistička i ugostiteljska poduzeća, te drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat “Winter safe destination” (“Sigurna zimska destinacija”) i sve pogodnosti koje on nudi.

Potporu turističkim aktivnostima pružio je i Zavod za javno zdravstvo (ZZJ) SBK, pa će turistima u naselju Babanovac biti omogućeno testiranje na koronavirus.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš kazao je da će se turisti, koji budu imali potrebu za testiranjem, moći direktno obratiti Zavodu ili posredno preko menadžmenta smještajnog objekta.

“Zavod za javno zdravstvo osigurat će rezultate testa u najbržem roku, isti dan od testiranja turista. Za sve turiste koji borave na području planine Vlašić, Zavod će osigurati deset posto popusta u odnosu na redovnu cijenu”, pojasnio je Katakaš.

U saradnji s Domom zdravlja Travnik i poslovnim subjektima, na Babanovcu će biti otvorena sezonska ambulanta, a uz redovne ljekarske preglede i intervencije, bit će omogućeni i pregledi osobama sa simptomima zaraze koronavirusom.

Kako je rečeno, iz hotela su najavljeni i aranžmani sa 40 posto popusta na test za turiste koji imaju obvezu testiranja na Covid-19 pri povratku u matičnu zemlju.

Osnovi uvjet će biti da gost u hotelu boravi više od tri dana i da je prijavljen u sustavu evidencije u Turističkoj zajednici SBŽ-a.

Na Vlašiću su danas potpisani i sporazumi o suradnji s Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBŽ-a, Domom zdravlja Travnik i preduzećem Pharmamed d.o.o. Travnik, u okviru realizacije internog Covid-19 protokola.

Zimsku turističku sezonu otvorenom je proglasio predsjednik Vlade SBK Tahir Lendo, a posjetitelji na Vlašiću danas su mogli uživati u panoramskoj vožnji ski liftom, na modernom klizalištu te u besplatnom grahu, vlašićkom čaju i kuhanom vinu.Povezani postovi: