Ekonomija

Nacionalni park Una: Zabilježeno čak 126.000 posjetitelja, nadmašena dosadašnja rekordna brojka

Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić potvrdio je kako je ove godine već evidentirano 126.000 posjetitelja, što je rekordna brojka, ali i najbolja potvrda rasta i razvoja ovog nacionalnog parka.

“Nacionalni park Una proglašen je 2011. godine i tada smo imali dvije i po hiljade evidentiranih zvaničnih posjeta. Taj broj posjeta je svake godine rastao. Baš kako smo i mi rasli u svim segmentima poslovanja” – istakao je Mulić za Fenu.

Tako je 2019. godine zabilježeno 120.000 posjeta, što je do tekuće godine bio rekordan broj.

“Prije nekoliko dana evidentirali smo 126.000 posjeta naših gostiju i turista. Zbog čega mjesec i po dana prije kraja godine, s ponosom možemo konstatovati da smo nadmašili dosadašnju rekordnu brojku” – kazao je za Fenu Mulić.

Prezentirani podaci su samo, kako je istakao, potvrda da je Nacionalni park Una zapravo generator razvoja ugostiteljsko-turističkog sektora u Unsko-sanskom kantonu.

“Brojni su indikatori za to. Jedan je posebno odmah uočljiv, a to je da su u Bihaću 2011. godine bila četiri hotela. Dok ih danas ima 41 i više od 500 smještajnih jedinica. Mnogo je ljudi iz kantona zaposleno u ugostiteljsko-turističkom sektoru i to tokom cijele godine. Jer je sve više turista koji nam dolaze i mimo ljetne turističke sezone” – kaže Mulić.

Iz Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona istaknuto je kako je početkom oktobra ove godine bilo četiri hiljade osoba manje na evidenciji nezaposlenih, u odnosu na isti period prošle godine. Potencirano je da je upravo ugostiteljsko-turistički sektor jedan od najbitnijih faktora za takvu situaciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare