Šarena planeta

Nadrealan podatak u italijanskoj korona-kataklizmi. Gradić s 40.000 Kineza najsigurnije mjesto u državi. U čemu je tajna?

U posvemašnjoj italijanskoj korona-kataklizmi nadrealno zvuči podatak da u najvećoj kineskoj zajednici, koja inače napučuje industrijski gradić Prato, od početka epidemije nema nijednog zaraženog ovom bolešću.

Vijest za Slobodnu Dalmaciju potvrđuje i ljekar opće prakse dr. Vladimir Brakus iz grada Como u Lombardiji, 40 kilometara sjeverno od Milana, koji navodi da Prato od samog početka epidemije slovi kao najsigurnije mjesto u Italiji, uprkos činjenici da u njemu živi više od 40 hiljada Kineza.

Štaviše, mnogi od njih kinesku su Novu godinu dočekali u svojoj matičnoj zemlji.

Tajna ovakvog bilansa u nevjerovatnoj kineskoj disciplini, koja inače odlikuje ovaj narod. Narod koji je upute o provođenju karantina, samoizolaciji i nevjerovatnom lancu podrške u globalnoj nevolji brzo uveo u uobičajeni način života.

“To je model koji se odmah trebao provoditi na ličnom nivou, i ja odgovorno tvrdim da bi na taj način ovaj stampedo i obolijevanja i smrti bio radikalno smanjen. Prato je nadaleko poznat kao kineski grad u kojem domaći Kinezi žive tradicionalno. Mnogi su svoju Novu godinu proveli u Kini, gdje su već prije nego što su vratili u Italiju prošli karantin.

Međutim, nije bila i jedina, jer i nakon dolaska u Prato opet su masovno ušli u još jednu izolaciju. Neki su ih imali i po tri. Čim jedan završi s karantin, odmah uskače u lanac pomoći drugim porodicama. Kad odlazi u nabavku, kupuje i za ostale i donosi im to pred vrata. Imaju nevjerojatan način samoobrane, isplaniran do kraja”, kaže dr. Brakus.

Italijanska štampa opisuje model ponašanja u Pratu primjerom stanovnika toga grada, gospodina Hua, prvog u stambenoj zgradi iz srca kineske četvrti koji je izišao iz svojevoljno proglašenog petnaestodnevnog karantina. Prvo što je učinio bilo je da je kupio velike količine namirnica za svoju porodicu i još dvije koje žive odmah do njega. Italijani su to opisali kao fascinantan lanac solidarnosti i učinkovit kineski zid zaštite.

“Imigranti imaju zdraviji početni zdravstveni temelj od našeg”, kaže i Renzo Berti, voditelj odjela za prevenciju ASL Toscana Centro, objašnjavajući kako su oni koji su mlađi i zdraviji manje izloženi napadu virusa.

“Čuvaj se, čuvat ću te”, te se teze Kinezi odlično pridržavaju. Nakon izlaska iz karantine i u Pratu i u ostalim kineskim kolonijama, odmah se bacaju na brzu kupovinu, kupujući uglavnom rižu, brašno i smrznutu hranu.

I dok vani bjesni epidemija, uzrokovana i suludo djetinjastim i neodgovornim ponašanjem Italijana, oni odmah jure kući i kreću u novi val samoizolacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare