Ekonomija

Najbogatiji svjetski kriptomilijarder za nekoliko mjeseci izgubio je sumanutu količinu novca, ali nevoljama nije kraj

Još u januaru Changpeng Zhao bio je najbogatiji kriptomilijarder. U kratkom periodu njegova neto vrijednost pala je s vrijednošću bitcoina, s 96 milijardi dolara na 11, prema Bloombergovu indeksu milijardera. Unatoč tome, njegova kompanija Binance ostaje najveća svjetska berza kriptovaluta na čijim se stranicama dnevno vrši transakcija više od 50 milijardi dolara, što općenito uzima naknadu od 0,1 %.

Zhao (45), poznatiji pod inicijalima CZ, zarađuje novac bez obzira na to kupuju li ili prodaju njegovi kupci. Binance je početkom godine pozvao svoje kupce da ulažu u token imena TerraUSD, vrstu kriptovalute koja djeluje poput štednog računa i obećava da će uvijek vrijediti jedan dolar. Binance je kupcima obećavao da ovaj stabilni coin daje godišnji povrat od gotovo 20 %. No, Terra se nije pokazala ni sigurnom ni unosnom.

Kritičari smatraju da je označila početak kolapsa koji je doveo do pada vrijednosti bitcoina i natjerao tvrtke u industriji da otpuste zaposlenike. Vrijednost bitcoina pala je za gotovo 70 % u odnosu na svoj vrhunac od gotovo 69.000 dolara u novembru. Trenutačna vrijednost cjelokupnog kriptotržišta je nešto ispod jedne milijarde dolara, u usporedbi s tri milijarde dolara u novembru prošle godine, a industrija je taj pad nazvala kriptozimom.

Zhao je 16. maja otkrio opseg Binanceovih vlastitih gubitaka povezanih s Terrom. Udio tvrtke bio je vrijedan 1,6 milijardi dolara, ali je sada blizu nuli. Zhao je u intervjuu tog dana rekao: ”Nije me baš briga za novac”.

Zhao, rođen u kineskoj provinciji Jiangsu, preselio se s porodicom u Kanadu kad je imao 12 godina. U tinejdžerskoj dobi financijski je pomogao svojoj porodici radeći niz uslužnih poslova uključujući jedan u McDonald'su. Njegova avantura s trgovinom novca započela je ubrzo nakon završetka studija računarstva u Montrealu. 2005. preselio se u Šangaj, gdje je pokrenuo trgovački brokerski sustav Fusion Systems.

Kako navodi Jutarnji, od 2013. radio je različite projekte kriptovaluta uključujući Blockhain.info i kratko kao direktor Okcoina. U 2014. prodao je stan u Šangaju za oko milion dolara kako bi ovaj novac uložio u bitcoin. Sljedeći korak bilo je pokretanje burze kriptovaluta Binance. Od jula 2017., u prvih osam mjeseci poslovanja, burza je uspjela prikupiti 15 miliona dolara od početne ponude kovanice. Binance je ubrzo postao najveća svjetska burza kriptovaluta po volumenu trgovanja. Zhao je 6. taprila 2021. rekao za časopis Bloomberg Markets da je gotovo 100 % njegove likvidne neto vrijednosti u obliku kriptovalute.

Binance se oduvijek predstavljala kao decentralizirana kompanija. Poznato jeda matična tvrtka ima sjedište na Kajmanskim otocima, ali je prvi put pokrenuta u Šangaju. Kasnije, kada je kineska vlada zabranila trgovinu kriptovalutama, tvrtka je svoje sjedište preselila u Japan, a zatim na Maltu. Zhaova trenutna adresa je Dubai. Ondje je kupio stan, iznajmio ured i izjavio da se osjeća kao kod kuće, što god to značilo za nekoga ko svakih nekoliko godina mijenja državu.

Zhao za Binance kaže da jekompanija koja raste u ”180 zemalja istovremeno”. Unatoč stečenom bogatstvu, Zhao živi relativno skromno. Tvrdi da će većinu bogatstva donirati, njegov outfit uključuje crne majice s logom kompanije, ne želi posjedovati automobil ili kuću jer kaže da preferira ”likvidnost”.

Iako se Zhao hvalio kako će dokazati da je Binance sigurna i stabilna burza, trenutačno to nije slučaj. U julu 2021. Uprava za finansijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva (FCA) zabranila je lokalnoj jedinici burze Binance Markets Limited rad u zemlji. U obrazloženju, regulator je naredio da se čuvate reklama koje obećavaju visok povrat ulaganja u kriptoimovinu. Japanska agencija za financijske usluge (FSA) upozorila je 25. jula 2021. da Binance radi u zemlji bez dopuštenja.

U aprilu 2021. Njemačka savezna agencija za financijski nadzor (BaFin) smatrala je prodaju tokeniziranih dionica Tesle i Coinbasea na Binance burzi kriptovaluta mogućim kršenjem zakona o vrijednosnim papirima. Od početka lipnja Binance je meta istrage o pranju novca od strane gotovo svih američkih financijskih regulatora, uključujući tamošnje Ministarstvo pravosuđa i Komisiju za vrijednosne papire. U lipnju je Reuters izvijestio da je Binance korišten za pranje najmanje 2,35 milijardi dolara, uključujući sredstva s tržišta droge na mračnom webu, sjevernokorejskih hakerskih grupa i neuobičajenih prevaranta. Binance tvrdi da su optužbe lažne.

O trenutnoj krizi kriptovaluta Zhao je za Guardian ove sedmice rekao da će vjerojatno trebati i nekoliko mjeseci ili godina da se tržište obnovi. Bitcoin danas trguje po 20,49 dolara, što je “vrlo niska” cijena, rekao je. ”Ali, znate, kada biste 2018. i 2019. rekli ljudima da će se bitcoinom trgovati po cijeni od 20 hiljada dolara u 2022., bili bi jako sretni. Prije četiri godine bitcoinom se trgovalo za samo 3000, 6000 dolara”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare