Atlas

Najduža erupcija na Islandu u više od pola stoljeća: Vulkan izbacuje lavu već šest mjeseci

Danas je šest mjeseci otkako je blizu islandskog glavnog grada Reykjavika počela erupcija vulkana koja opčinjava promatrače, najdulja u toj zemlji u više od pola stoljeća. Prva lava počela je izlaziti iz kratera vulkana Fagradalsfjall navečer 19. marta.

Višemjesečni spektakl, koji varira od sporog istjecanja lave do dramatičnijeg izbacivanja raznog grumenja uvis, velika je turistička atrakcija koja je dosad privukla više od 300 hiljada posjetitelja, po islandskoj turističkoj zajednici. Vulkan se nalazi na poluotoku Reykjanesu, jugozapadno od Reykjavika. Šesta je to vulkanska erupcija na Islandu u posljednjih 20 godina, ali najduža u pola stoljeća.

“Šest mjeseci je prilično duga erupcija”, kaže vulkanolog Thorvaldur Thordarson. Ali količina dosad izbačene lave, 143 miliona kubnih metara, nije ni blizu rekordne.

PROČITAJTE  Nevjerovatni prizori iz Egipta: Aleksandriju zatrpao snijeg

“Erupcija je posebna u smislu relativno sporog i stabilnog istjecanja lave”, dodaje geofizičar Halldor Geirsson. “Erupcije Islandskih vulkana obično krenu vrlo aktivno, ali brzo i uspore i stanu”, dodao je.

Najduža islandska erupcija u povijesti zbila se na otoku Surtseyu i trajala je gotovo četiri godine, od novembra 1963. do 1967.

Broj posjetitelja Fagradalsfjalla vjerovatno je i veći od 300.000 jer je brojač na stazi prema vrhu postavljen tek peti dan od početka erupcije. U prvom mjesecu otvorilo se 10 pukotina i formiralo sedam malih kratera od kojih su dva još vidljiva i ne pokazuju znake posustajanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare