Politika

Najgore se tek očekuje: Možda Novalić ipak razmotri zatvaranje FBiH nakon današnjeg broja zaraženih u HNK

U Klinici za infektivne bolesti u protekla 24 sata preminulo je šest osoba, 173 je novozaražennih u HNK, 115 iz Mostara. Na bolničkom liječenju trenutno je 95 bolesnika, veliki broj osoba mlađe životne dobi sa teškom kliničkom slikom.

U odnosu na januar, kada je sadmična incidenca bila 57 osoba na 100.000 stanovnika, danas je 360 na 100.000 stanovnika što je i najveće povećanje od početka pandemije.

Slika punih diskoteka i “korona party” iz Mostara gdje se pozdravlja sarajevski premijer nakon zatvaranja izazvala je niz rekacija u državi, kao i pogoršanje situacije, te ovdašnji štab natjerala da pooštri mjere. Rad ugostiteljskih objekata od danas je ograničen do 21 sat uz raniju naredbu policijskog sata od 23. Također zabranjeno je organiziranje muzike uživo.

Nazif Derviškadić bio je prvi zdravstveni radnik u HNK koji se vakcinisao. Dok vakcina ne bude dostupna svima poziva na odgovornost građana, ali i dodaje kako navedene mjere ne mogu polučiti rezultat jer korona nema ograničeno vrijeme, prenosi N1.

Preko 1.000 zdravstvnih radnika u HNK prebolavalo je COVID-19. Mjesecima su u štrajku zbog niskih primanja, no i dalje posvećeni svom radu.

Iz Krizog štaba HNK napominju kao se stanje prati, da su moguće i rigiroznije mjere ukoliko se broj oboljelih poveća.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare