Životni stil

Najjednostavniji francuski desert u koji možete staviti bilo koje voće i ispast će fantastičan

Ako nikada niste probali poznati francuski desert Clafoutis, mislimo da je pravo vrijeme da to učinite. Jednostavan je za pripremu jer se doslovno sve pomiješa u jednoj posudi, a možete dodati voće koje god poželite, a idealan je upravo zato što možete iskoristiti voće koje biste sutra bacili jer će propasti. Klafuti se tradicionalno priprema u tavi, ali lako i u puno većoj posudi ako mate puno gostiju ili želite poslasticu jesti za doručak. Jaja, mlijeko i voće – sve su to idealne namirnice za doručak, zar ne?

Potrebni sastojci:

  • 10 – 12 velikih šljiva/ ili voće po izboru
  • 5 velikih jaja
  • 200 g šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ½ kašičice soli
  • 130 g brašna
  • 220 ml mlijeka
  • 3 kašike maslaca
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 190 stepeni, posudu za pečenje (9 x 13cm) premažite maslacem
  • Očistite voće, narežite na ploškice (ne pretanke), posložite na posudu za pečenje.
  • U drugoj posudi pomiješajte sve druge sastojke mikserom, tako da brašno, mlijeko i maslac dodate na kraju. Miješajte dok se sve ne poveže.
  • Smjesom prekrijte voće i poravnajte.
  • Pecite oko 50 minuta i ostavite da se hladi 15-ak prije posluživanja.
  • Ako želite možete poslužiti uz sladoled ili tučeno vrhnje.