Životni stil

Najlakši recept za prefino povrće a la ratatouille i 7 ideja kako ga poslužiti

Ratatouille je složenac sastavljen od tikvica, patlidžana, paradaza, luka, bijelog luka i paprike koji potječe iz Francuske, tačnije iz Provanse. Poslužuje se kao toplo ili hladno predjelo, a nekad je dio i glavnog jela.

Vješti kuhari obično povrće režu na tanke kriške, slažu u vatrostalne posude te peku u pećnici. Ako nemate vremena niti strpljenja za takve kulinarske kreacije, povrće možete narezati i ugrubo te ispeći u pećnici na limu za pečenje.

Ovako pripremljeno povrće možete poslužiti uz sve od pečenog mesa do salate. Evo šta trebate napraviti:

Sastojci za povrće a la ratatouille:

  • 2 tikvice
  • 2 srednje velika paradajza
  • 1 velik patlidžan
  • 1 paprika
  • 1 luk
  • 1 glavica bijelog luka
  • 2-3 kašike svježeg začinskog bilja poput timijana i ružmarina
  • maslinovo ulje
  • so i biber po želji
  • balzamični ocat

Priprema povrća a la ratatouille:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni Celzijusa.
  2. Operite povrće i posušite ga. Paprike narežite na trakice, paradajza i očišćeni luk na četvrtine, a tikvice i patlidžan na kriške debljine oko jednog centimetara.
  3. Rasprostrite povrće na lim za pečenje u jednom sloju. Dodajte i očišćene češnjeve bijelog luka (u komadu).
  4. Prelijte sve s nešto maslinova ulja, začinite s dosta soli i bibera i dodajte začinsko bilje.
  5. Stavite povrće u zagrijanu pećnicu i pecite 20-ak minuta.
  6. Okrenite povrće na drugu stranu i pecite još 20-ak minuta, dok ne počinje dobivati lijepu zlatno-smeđu boju i s druge strane.
  7. Začinite pri kraju pečenja s balzamičnim octom po želji. Dobar tek!

Kako poslužiti ovako ispečeno povrće?

Sočna kombinacija pečenih patlidžana, tikvica, paprike, luka i bijelog luka sjajno će ići uz:

  • Pečeno meso
  • Pečenu ribu
  • Kuhanu kremastu palentu
  • Pire od krumpira
  • Umak od rajčice i kuhanu tjesteninu
  • Drugo povrće u salati
  • Tostirani kruh i namaz od slanutka (humus)