Vijesti

Najmanje 19 autobusa dolazi u Sarajevo na proteste za Dženana i Davida. Muriz Memić za Raport: Ovo je sad moj život

U glavnom gradu naše zemlje sutra će biti održani protesti koje organizira porodica Dženana Memića. Protesti će se održati pod nazivom “Pravda za Dženana i Davida” jer kako su naveli organizatori ovog protesta želi se na ovaj način podsjetiti i na slučaj ubistva Davida Dragičevića iz Banje Luke 2018. godine, čije ubistvo do danas nije razriješeno.

Ovo više nije samo moja borba

Podsjetimo, protesti će biti održan na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u periodu od 13 do 15 sati. Policija je odobrila potpunu obustavu saobraćaja u ulicama Kulovića i Branilaca Sarajeva.

O pripremama za sutrašnje proteste smo razgovarali sa Murizom Memićem, otac stradalog Dženana Memića. Muriz je za Raport kazao koliko građana se očekuje na protestima te kako se on osjeća.

“Teško je to procijeniti ali evo što znamo sigurno imamo 19 autobusa. U kontaktu smo sa ljudima kojima to organizuju iz svih mjesta. Uzbuđenje je veliko i velika odgovornosti. Pozivam sve na mirne i dostojanstvene proteste kao što ih je bilo svih 19 do sada. Ko ima druge namjere on neka ne dolazi, on nije naš. Moram skrneuti pažnju i zbog epidemiološke situacije. Ovo više nije borba samo moja i Davora ovo je borba svih građana”, istaknuo je Muriz Memić za naš portal, te dodao kako u BiH izgleda smo protestima se može promijeniti stanje u pravosuđu.

Prokomentirao je i činjenicu da Davor Dragičević, otac stradalog Davida neće moći prisustvovati protestima jer kako je kazao boji se da će ga uhapsiti.

“Žalosno je što je Davor mora otići iz zemlje. Tačno se vidi na šta su spremni samo da ne bi bio tu. Oni su mislili da će on tim odlaskom stati u borbi za pravdu. Borba nije stala, ona ide dalje. Tako i moja borba, i ona ide dalje. U mom slučaju Vrhovni sud je sve rekao i sada treba istjerati iz pravosuđa ovu bandu. Koristim termin banda jer su baš banda. Ne mogu a da se ne osvrnem na izlaganje Sabine Sarajlije na sjednici Skupštine KS. To je žalosno”, kazao je Memić.

Moramo odstraniti korumpirane

Pitali smo ga da li misli da će protesti ujecati na svijest pojedinaca.

“Uvijek govorim da ima poštenih i tužilaca i sudija i policajaca, ali moramo odstraniti korumpirane i onda moramo očekivati nešto naprijed. Sa ovim možemo ih samo natjerati da krenu nešto raditi. Vjerujte mi ovi pošteni jedva čekaju da krenu raditi. Neke sudije i tužioci bi došli na proteste ali se boje disciplinske odgovornosti, a ljudi bi podržali ovu borbu i njima nije lako”, istakao je Memić.

Otkrio nam je da ima dosta toga još što ne smije da kaže, ali da trenutno Tužilaštvo radi svoj posao.

“Tužilaštvo radi i hvala Bogu uskoro će biti otvorena istraga za ubistvo. To je ogroman napredak, ali vidimo svi su napali na Gordanu Tadić zbog predmeta Dženan Memić. Visoka politika se uključila zbog slučaja Dženan Memić. Uskoro očekujemo rezultate.

Ovo je sada moj život. Ja drugačije ne bih znao. Umorio se nisam, Dženan me tjera ali i druga djeca. Imam zdravlja i snage. Ne pitam se ja nego dragi Bog se pita i otud mi ova snaga”, zaključio je za Raport Muriz Memić.

Podsjetimo, Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu, a 15. februara je preminuo.

Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap.

Mutap je 24. oktobra 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, gdje je rekla da ima amneziju. Tokom svjedočenja rekla je da se nakon gubitka svijesti mnogih stvari ne sjeća, te da je i sama te noći bila povrijeđena.

Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je Dženan Memić zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare