Životni stil

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu koja je hit na internetu

Recept za japansku tortu torta na pladnju

Nježna, pahuljasta, a opet nekako posebno kremasta, japanska torta od sira poznata je još i pod nazivom „pamučni kolač“ (eng. cotton cake) jer je baš takva, delikatna poput pamuka. Ovoje recept za japansku tortu.

Zašto se ova torta pečena u vodenoj pari zove japanska torta kad u njoj nema ništa japanskog, nismo skroz sigurni, ali smo sigurni da je ova torta jako popularna u Japanu, kao i u ostatku svijeta. Svi znaju za japansku tortu od sira.

Napravite je kod kuće

Ako još nikad niste probali ovu jedinstvenu tortu, evo prilike i recepta. Ispecite je kod kuće, nije uopće komplicirana, samo za nju treba odvojiti malo više vremena te pažljivo pratiti korake.

Sastojci:

250 g krem sira sobne temperature
6 jaja sobne temperature
140 g šećera
60 g maslaca sobne temperature
100 ml mlijeka
1 kašika limunovog soka
ribana korica od pola limuna
60 g glatkog brašna
20 g škrobnog brašna
prstohvat soli

Način pripreme

Razdvojite žumanca od bjelanaca. Na pari otopite maslac pa dodajte mlijeko i izmiješajte.

U dublju zdjelu stavite krem-sir, dobro ga izmiksajte, potom dodajte žumanca i polovinu šećera (70 g) pa još jednom dobro izmiksajte. Dodajte otopljeni maslac s mlijekom, limunov sok i koricu pa sve izmiksajte.
U smjesu prosijavanjem dodajte pomiješano brašno i škrobno brašno pa i to izmiksajte.

U zasebnoj posudi napravite snijeg od bjelanaca: miksajte bjelanca dok se ne zapjene, dodajte so pa miksajte dok ne dobijete srednje čvrsti snijeg. Potom dodajte ostatak šećera (70 g) i izmiksajte snijeg do kraja.

Špatulom pažljivo umiješajte snijeg u smjesu od sira pa smjesu izlijte u kalup (promjera 22-24 cm, idealno bez odvojivog dna, ako imate onaj s odvojivim dnom, dobro ga omotajte u par slojeva aluminijskom folijom) kojeg ste namastili i obložili papirom za pečenje. Lupite napunjenim kalupom par puta o radnu plohu kako biste izbili mjehuriće zraka.

U širu posudu za pečnje nalijte vruću vodu, u nju smjestite kalup sa smjesom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni te pecite 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite dodatnih 30 minuta. Ugasite rernu i ostavite tortu u zatvorenoj rerni u vodenoj pari dodatnih 30 minuta, a potom izvadite kalup iz vodene kupelji i vratite ga u ugašenu pećnicu, no ostavite vrata lagano otvorena i pustite da se torta lagano hladi u pećnici dodatnih 30 minuta.

Izvadite tortu iz kalupa pa s potpuno ohlađene torte odstranite papir za pečenje, stavite tortu na pladanj, pospite je obilato šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.