Magazin

Najpopularnije cipele ove godine Victorija Beckham mrzi iz dna duše: ‘Radije bih umrla…‘

Ili ih volite ili ih mrzite. Upravo je takva sudbina gumenih kroksica koje su se, nakon što su se pojavile 2002., postale su pravi ljetni hit. Raznobojne mekane klompe s rupicama bile su toliko tražene među svim uzrastima da je njihov proizvođač Crocs 2008. zaradio čak 185 miliona dolara.

Godinu nakon – žestoki obrat. Ista se kompanija 2009. našla na rubu bankrota jer je, čini se, trendu ružnih kroksica tada odzvonilo. Kažemo tada, jer je epidemija koronavirusa nekad omražene klompe vratila na velika vrata. Vjerovali ili ne, potražnja za kroksicama u prvom tromjesečju ove godine veća je no ikad prije, pa je Crocs u 2021. zaradio rekordnih 460 miliona dolara.

No, nije to bez razloga.

Još je prošlog decembra modna internetska stranica What We Wear prognozirala da će ova godina biti godina slavnih klompi, i to zbog restriktivnih mjera koje stanovništvo tjeraju na online nabavu komotnije odjeće i obuće. Suprotno mišljenjima stručnjaka koja kazuju da kroksice nisu adekvatne za cjelodnevno nošenje pa stoga i ne baš isplative za kupovinu, prognoze o dobrom poslovanju zaista su se ostvarile.

Ponovnoj promociji kroksica doprinijela je i nedavna dodjela Oscara. Muzilar Questlove, inače muzički direktor ovogodišnje ceremonije, na crvenom je tepihu osvanuo u – zlatnim kroksicama.

Zlatne kroksice glazbenog producenta Questlovea na ovogodišnjim Oscarima

Questlove, doduše, nije prvi i jedini zaslužan za Crocs renesansu među slavnima.

Otprije je poznato da je kompanija, prije ovogodišnjeg booma, htjela povećati prodaju kampanjama s poznatim licima i modnim kućama. Sarađivali su tako s Balenciagom i Christopherom Kaneom, koji je klasične kroksice obogatio divljim zebra dizajnom, stvorivši jedinstvenu Crocs kolekciju. Slično je učinio i popularni pjevač Justin Bieber (26), koji je izbacio kolekciju kroksica ukrašenih likovima životinja iz crtića.

Kad ju je lansirao, Bieber je ponosno istaknuo da je dizajniranje unikatnog para bilo prirodno jer, kako kaže, stalno nosi Crocs.

Odvažio se na smjeli potez pa je jedan par svojih natikača poslao i modnoj ikoni i dizajnerici Victoriji Beckham (47).

Ona je kroksice fotografirala i objavila na Instagram Storiju upitavši svojih 30 miliona pratitelja treba li ih obući – 57 posto glasova bilo je u korist ignoriranja ružnih natikača.

“Bome, to je bilo blizu! Mislim da bih radije umrla nego obukla kroksice, ali svejedno hvala ti Justine”, napisala je.

Iako ih Beckhami neće nositi, drugi zasigurno hoće jer Bieberove kroksice su rasprodane.

Nakon brutalnog odbijanja dobronamjernog poklona, Bieberu je utjehu pružio David Beckham.

“Beckhami te još uvijek vole, Justine”, napisao je na svom Instagramu.Povezani postovi: