Svijet

Najpoznatiji njemački general: Zapad podcjenjuje Ruse, ali svi zaboravljate jednu bitnu činjenicu

General Eberhard Zorn, najviši rangirani oficir njemačke vojske, upozorio je da Zapad ne smije podcijeniti snagu ruske vojske te da Moskva, ako to poželi, može započeti borbene aktivnosti i na potpuno drugoj fronti, piše Reuters.

“Iako dobar dio ruske vojske u ovom trenutku sudjeluje u ratu u Ukrajini, ne smijemo podcijeniti snagu ruske kopnene vojske. Ona potencijalno može započeti s ratnim akcijama na potpuno drugoj fronti”, rekao je Zorn za Reuters.

Zorn je dodao da se Rusi u tom smislu mogu osloniti i ratnu mornaricu te ratnu avijaciju.

“Većina Ratne mornarice Ruske Federacije još se nije uključila u rat u Ukrajini, a s velikim potencijalom raspolaže i Ruska ratna avijacija. I ona je velika prijetnja za Sjeveroatlantski savez (NATO)”, ustvrdio je Zorn.

Oružane snage Njemačke, odnosno Bundeswehr, često pružaju podršku NATO-u kada ovaj sa svojim borbenim avionima kontroliše zračni prostor iznad Baltika.

Jedno od područja koje bi moglo postati problematično je Kalinjingrad, ruska enklava koja se nalazi između članica NATO-a Poljske i Litve. U Kaljiningradu je baza Baltičke flote Ruske ratne mornarice, a tamo se nalazi i lansirni kompleks raketa Iskander koje mogu nositi nuklearne bojne glave.

Rusija je zaprijetila da će nuklearno i hipersonično oružje prebaciti u Kaljiningrad ako Finska i Švedska pristupe NATO-u.

Zorn je prije nego što je Ukrajina krenula u ofanzivu na jugu zemlje naglasio da Rusija još uvijek ima dosta rezervi.

“Što se njezine vojske tiče, Rusija je u stanju konflikt proširiti na ostatak regije. To da bi to bio prilično nerazuman potez potpuno je druga priča”, rekao je Zorn.

Njemački je general rekao da Rusija sada možda napreduje sporije nego prije, ali da je njen napredak stabilan. To je tako zato što na raspolaganju ima moćnu artiljeriju, a Zorn kaže da Rusi definitivno ne mare za ukrajinske civile.

Zorn je dodao da Rusija još skoro neće ostati bez municije.

“Rusi na raspolaganju imaju ogromne količine municije. Ta je municija stara i prilično neprecizna, međutim upravo takva municija može vrlo učinkovito razoriti civilnu infrastrukturu. Rusi na dan ispale između 40 i 60 hiljada komada artiljerijske municije”, ustvrdio je Zorn.

Njemački je general rekao da ne očekuje da će Rusi u ovom trenutku prodrijeti dublje u ukrajinski teritorij. Dodao je da Rusija trenutno usredotočena na osvajanje Donbasa, industrijski razvijene regije na istoku zemlje u kojoj djeluju brojni proruski separatisti.

Zorn, međutim, smatra da bilo kakvo vojno rješenje rata u Ukrajini nije na vidiku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare