Puni Gas

Najprodavaniji električni automobili u Evropi: Tesla čuva tron

I pored značajnog rasta prodaje, Volkswagenov električni adut ID.3 nije uspio da stigne do vodeće pozicije.

Prema najnovijim podacima koje je objavio JATO, najprodavaniji električni model na Starom kontinentu je Tesla Model 3, koji u 2021. bilježi godišnji rast prodaje od čak 84%.

Zaključno sa novembrom, američki proizvođač električnih automobila prodao je u Evropi 113.397 primjeraka Modela 3 i čvrsto se drži na prvoj poziciji. Daleko iza, na drugom mjestu je VW ID.3, koji bilježi rast od 125%, sa ukupno 63.109 isporučenih jedinica.

Podsjećamo da je Model 3 u septembru čak bio najprodavaniji model u Evropi u ukupnoj konkurenciji.

Uskoro bi u samom vrhu mogao da se nađe još jedan automobil kompanije Tesla. Naime, Model Y je u novembru uspio da prestigne Volkswagen ID.3 i ID.4, a ispred njega su još dve prepreke, a to su Renault Zoe i Dacia Spring.

Kako stvari sada stoje, Tesla Motors će na zapadnoevropskom tržištu dostići tržišni udeo od 2% i pozicionirati se iznad Jaguar Land Rovera.

Analitičari smatraju da će nakon svih tržišnih potresa u 2021. i nestašice čipova, prodaja električnih automobila u Zapadnoj Evropi dostići udio od čak 11%, dok će samo Tesla Motors godinu završiti sa oko 170.000 prodanih vozila na evropskom kontinentu, piše Auto News.

Ipak, kada se sabere prodaja svih električni modeli, glavnu reč drži Volkswagen grupa (uključujući brendove Audi, Porsche i Škodu) sa oko 300.000 isporučenih električnih vozila u Evropi u 2021.

Drugi je spomenuti Tesla Motors, Stellantis će biti treći, dok će Renault Nissan grupa zauzeti četvrto mjesto. Pritom, veliki uzlet bilježi Dacia Spring, koji je zauzeo visoko treće mjesto u novembru u konkurenciji električnih automobila.