Magazin

Najskuplji na svijetu: Gradovi za pražnjenje novčanika

Život niti u jednome gradu nije jeftin, bez obzira gdje neko živi, jer je ta činjenica često vezana i uz prosječan lokalni standard i plate stanovnika. Pa ipak, neki su gradovi skuplji od drugih. Ako tražite novo mjesto za život ili ste samo radoznali gdje se živi još skuplje, Economist Intelligence Unit (EIU) pružit će vam ta saznanja

Ta je tvrtka, koja podatke iznosi jednom godišnje, koncem 2021. objavila svoj najnoviji svjetski indeks troškova života, odnosno popis najskupljih gradova na svijetu.

Sastavljajući svoj popis, EIU je promatrao troškove života u 173 grada širom svijeta, uspoređujući više od 200 svakodnevnih proizvoda i usluga. Prema njegovim saznanjima, cijene roba i usluga u prosjeku su porasle za gotovo 3,5 posto u odnosu na 2020, što je najviša stopa inflacije u posljednjih pet godina.

EIU-ov popis sadržava neka dobro poznata skupa mjesta, ali i neka nova. Izraelski Tel Aviv je, primjerice, prvi put na vrhu liste. Grad se popeo za čak pet mjesta na ljestvici u odnosu na prethodno mjerenje. Istovremeno, Pariz i Singapur su se, pak, spustili na ljestvici. U top 10 su, recimo, samo dva američka grada, očekivano New York City i Los Angeles.

Ovaj popis najskupljih gradova svijeta ujedno je i dobro upozorenje turistima, odnosno svima koji posjećuju te gradove, da bi mogli procijeniti kakve troškove mogu očekivati u restoranima, muzejima, kazalištima, kupovini i svim drugim stvarima koje su obvezne pri posjeti nekome od gradova. Bilo bi zanimljivo znati kako tu stoje naši gradovi, no EIU nije ni jedan uvrstio u svoju analizu.

Evo 10 najskupljih gradova na svijetu u 2021. godini:

1. Tel Aviv

2. Pariz

3. Singapur

4. Zürich

5. Hong Kong

6. New York

7. Ženeva

8. Kopenhagen

9. Los Angeles

10. Osaka

Treba napomenuti da je Osaku, Ženevu i Zürich EIU prethodno također rangirao i među gradove najprikladnije za život. To je dobro znati važete li 'za' i 'protiv', u slučaju da tražite neko novo mjesto za život, i da si to, naravno, možete priuštiti. Na takvim mjestima morali biste plaćati 'masne' troškove, ali bi se to možda i isplatilo.

Kako svaka lista ima dva kraja, EIU je također rangirao najjeftinije gradove među onima koje su istraživali. Bez obzira što su među njima i mjesta zahvaćena ratovima i drugim nedaćama, ko zna, nekima bi taj popis mogao poslužiti i kao vodič za bijeg iz skupih gradova u kojima trenutačno žive, a možda i kao putokaz za jeftinije i duže putovanje.

Stoga, evo i 10 najpovoljnijih na svijetu u 2021. godini, od 173 rangirana grada:

1. Damask

2. Tripoli

3. Taškent

4. Tunis

5. Almati

6. Karachi

7. Ahmedabad

8. Alžir

9. Buenos Aires

10. Lusaka