Šarena planeta

Najstarija na svijetu? Arheolozi u Egiptu otkrili 5.000 godina staru pivnicu

Arheolozi su u egipatskom gradu Abydosu otkrili 5.000 godina staru pivnicu koja je mogla proizvesti hiljade litara piva, objavilo je egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Ministarstvo dodaje da pivnica vjerovatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, posljednjega kralja preddinastijskog razdoblja (3300. – 2900. prije Kista).

Dr. Matthew Adams sa Univerziteta New York i jedan od voditelja egipatsko-američke misije koja je otkrila arheološko mjesto, rekao je kako on i kolege vjeruju da se pivo koristilo tokom kraljevskih rituala pokopa najranijih egipatskih kraljeva.

Ranija istraživanja na istom području upućuju na to da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

Pivnica, čiji je proizvodni kapacitet iznosio 22.400 litara, podijeljena je u osam odjeljaka s po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavine žitarica i vode.

Egipatski dužnosnici pišu o novootkrivenim artefaktima, nastojeći oživjeti turizam pošto je egipatska turistička industrija devastirana zbog posljedica pandemije koronavirusa.

U martu prošle godine prekinuti su međunarodni letovi za Egipat. Zatvorena su arheološka nalazišta i muzeji.

Komercijalni letovi nastavljeni su tek u julu, a broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se s 13,1 miliona tokom 2019. godine na tri i po miliona u 2020.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare