Sport

Najteži udarac Superligi: Napustio je finansijer. Trebao je dati 3,5 milijardi eura

Američka investicijska banka JPMorgan Chase & Co., jedna od najjačih finansijskih institucija svijeta, povukla se iz projekta Superlige.

“Očito je da smo pogrešno procijenili situaciju”, objasnili su iz bankarskog giganta koji je trebao biti glavni investitor ekspresno propale Superlige zašto se povlače iz projekta.

Prema pisanju New York Timesa, JPMorgan Chase & Co. trebao je finansirati projekt sa 3,5 milijardi eura, i to tako da svaki od klubova osnivača dobije 350 miliona eura za ulazak u ligu. To je više nego četverostruko više od onog što je osvajač Lige prvaka dobio 2020.

“Mogu potvrditi da ćemo finansirati novo takmičenje, ali zasad ne možemo pružiti objašnjenje”, rekao je prije sedam dana AFP-u glasnogovornik američkog bankarskog mogula. Prema mnogim izvještajima stranih medija, klubovi su trebali dobiti obećana sredstva kad Superliga stvarno prevlada sve prepreke na putu do početka takmičenja.

U tom novom elitističkom i praktično zatvorenom takmičenju trebali su učestvovati odmetnici od UEFA-e i Lige prvaka: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter.

Oni su bili pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo u ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone iako nije navedeno iz kojih bi država bili. Liga je trebala početi u kolovozu, utakmice bi se igrale preko tjedna, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva.

Predsjednik Reala Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za dopredsjednike izabrani su Juventusov predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Međutim, žestoke reakcije, enormni pritisci te otvorene prijetnje navijača klubova osnivača Superlige, vlada država, UEFA-e, FIFA-e i javnosti općenito za neko vrijeme su odgodili provedbu projekta koji bi uništio Ligu prvaka.

Zato je UEFA superligašima zaprijetila izbacivanjem iz nacionalnih prvenstava, a igračima tih klubova zabranom igranja za reprezentacije.

Zbog svega navedenog je u utorak, samo 48 sati nakon objave o pokretanju Superlige, iz nje istupilo svih šest engleskih klubova. Dan kasnije to su napravili Atletico, Inter i Milan.

Superliga je tako spala samo na Real, Barcelonu i Juventus, ali sada su oni ostali bez jedinog oslonca koji je ujedno bio razlog pokretanja projekta, a to je ogroman novac.Povezani postovi: