Svijet

Najveća svjetska demokratija suzdržana je oko rata u Ukrajini. Zašto? Ova velesila je na klackalici

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2. marta je izglasala rezoluciju kojom je osudila Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Suzdržana kod glasovanja bila je najveća svjetska demokratija, Indija.

Vox u svom tekstu o tome zašto Indija nije osudila rusku invaziju, navodi kako ovo nije bila prva suzdržanost Indije te da Indija navodno pregovara o kupovini ruske nafte i nastoji pronaći načine za održavanje trgovinskih odnosa unatoč sankcijama Zapada prema Rusiji.

Indija, dakle, nije izravno osudila ruske postupke, ali ni službeno objavila podršku. Takav izbor govori o delikatnom geopolitičkom balansiranju koje Indija pokušava uhvatiti usred rata u Ukrajini, obzirom da Indija, posebice kao postkolonijalna država, pazi na svoje strateške interese.

Indija je odnos sa Sovjetskim Savezom uspostavila tokom Hladnog rata, što se zbog obostranog interesa prenijelo i u današnje vrijeme. Ipak, najveći razlog takva odnosa mogla bi biti odbrana. Indijski je arsenal, piše Vox, uglavnom sovjetske ili ruske proizvodnje, a vojska im je potrebna kako bi se suprotstavili najvećoj prijetnji u svom susjedstvu: kineskom usponu.

Upravo je potonje jedan od razloga produbljenja partnerskih odnosa Indije i Sjedinjenih Država posljednjih godina. Antagonizam između Washingtona i Moskve, koji je pogoršala Ukrajina, stavlja Indiju u neugodnu situaciju. Indija je u Hladnom ratu prakticirala nesvrstanost, pristup koji su prihvatile mnoge nove neovisne države nakon dekolonizacije: nastojala je izbjeći upletanje u sukobe velesila i zadržati svoj suverenitet.

“Odnos koji Indija ima s Rusijom ne bi trebao imati nikakvog utjecaja na njihov odnos s Kinom, SAD ili bilo kim drugim”, kazao je Derek Grossman, viši obrambeni analitičar.

Premda Indija nije osudila Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, dala je nekoliko oštrih komentara. Indijski ambasador pri Ujedinjenim narodima rekao je u izjavi nakon suzdržanog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a 27. februara da je globalni poredak usidren u “poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država”.

No, rat u Ukrajini mogao bi testirati oprezan indijski pristup vanjskoj politici, posebice jer Putinov sukob prijeti da će Moskvu još više približiti Pekingu. “Ova situacija nije dosegla fazu u kojoj će Indija stati na jednu stranu”, rekao je Nandan Unnikrishnan, istaknuti saradnik u Zakladi za istraživanje Observer, New Delhi.

“Dok smo sa Sjedinjenim Državama u vezi s određenim aspektima ovog sukoba, također razumijemo neke od zabrinutosti koje Rusija ima u ovom sukobu, pa stoga ne želimo ići ni protiv jednog od njih”, dodao je. “To nije laka situacija, nije laka pozicija. Ali to je trenutno ples”, kazao je Unnikrishnan.

Prijateljstvo Indije s tadašnjim Sovjetskim Savezom postalo je službeno 1971. godine. Te su godine Sovjeti podržali Indiju u ratu koji je u konačnici doveo do neovisnosti Bangladeša. Otprilike u isto vrijeme SAD je također težio otvaranju prema Kini (s Pakistanom, indijskim neprijateljem, kao posrednikom), a i SSSR i Indija vidjeli su zajednički interes u balansiranju s Kinom, rekao je Sumit Ganguly, profesor političkih nauka na Univerzitetu Indiana Bloomington.

Nesvrstane zemlje su se za vrijeme Hladnog rata držale podalje od sukoba supersila, pokušavajući ostvariti svoje pravo na samostalno vođenje vanjske i unutarnje politike. Indija je sebe vidjela kao lidera, ali to je nije spriječilo da se okrene prema Moskvi kada je to imalo smisla za njene vlastite interese.

Indija i Sovjetski Savez uvidjeli su korist u oslanjanju jedni na druge – suprotstavljanje Kini i potencijalnom američko-kineskom partnerstvu.

Indija je dobila još jednu pogodnost – sovjetsko oružje po “povoljnim cijenama”, a od 1970-ih izgradila je svoju vojsku sovjetskim, a kasnije ruskim oružjem i opremom. Čak i danas, većina indijskog oružja je sovjetskog ili ruskog porijekla (pojedini analitičari navode da se radi od 60 do 85 posto).

Kako je posljednjih nekoliko desetljeća rastao odnos između SAD i Indije, rasla je i odbrambena saradnja – u iznosu u milijardama, što još uvijek nije ni blizu iznosa koji daje Rusija. “Tokom posljednjih 10 godina Indijci su neprestano pokušavali smanjiti svoju ovisnost o Rusiji. Ali prokleto je teško”, rekao je Ganguly. Iako se Indija “odvikava” od ruskog oružja, radi se o sporom i dugoročnom procesu.

Indija želi uravnotežiti svoja partnerstva, u svijetu i susjedstvu, i vidi vrijednost u osnaženoj Rusiji, posebno kao način da spriječi kinesku hegemoniju u regiji. Rusija je podržavala Indiju na globalnoj pozornici, od početka njihova prijateljstva do danas. Sam Putin je Indiju opisao kao “veliku silu, prijateljsku naciju i provjerenog prijatelja”.

“Indija nije spremna okrenuti se protiv Rusije, samo zbog tih vrlo moćnih afiniteta koji traju”, rekao je Kugelman. “Mnogo toga je potaknuto nostalgijom”, dodao je.

Iako je nostalgija moćna veza u rusko-indijskom odnosu, sukob u Ukrajini, i ono što dolazi nakon toga, može dovesti tu vezu u pitanje.

Najveća zabrinutost Indije ostaje Peking, a s druge se strane Moskva zbližila s Pekingom. Ruska ekonomska izolacija zbog zapadnih sankcija također može potisnuti Putina bliže Xiju Jinpingu, jer Rusija traži tržište za svoju robu.

Iako Indija još uvijek Rusiju vidi kao mogućeg saveznika u regiji, što više utjecaja Kina ima nad Rusijom, manja je vjerovatnost da će to ići u korist Indije.

Indija se nada da će njezina pažljiva šutnja podsjetiti Rusiju da joj njezin prijatelj iz Hladnog rata još uvijek čuva leđa i da očekuje isto zauzvrat. Ali to u konačnici možda neće biti dovoljno da se Moskva i Peking razdvoje. Indija bi mogla bi biti “nervozna” i zbog činjenice što će ruski rat protiv Ukrajine preusmjeriti Washington i Zapad natrag na Evropu, ostavljajući tako Indiju samu.

“SAD želi da Indija iskoristi svoje bliske odnose s Rusijom na način koji bi pomogao. Što znači da SAD želi da Indija učini sve što može kako bi uvjerila Putina da okonča ovaj rat”, rekao je Kugelman. Indijski premijer Narenda Modi je navodno rekao Zelenskom u njihovom pozivu u veljači da je spreman “na bilo koji način doprinijeti mirovnim naporima”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare