Ekonomija

Najveća svjetska kriptomjenjačnica kupuje udio u uglednom časopisu Forbes

Digitalna platforma za trgovinu kriptovalutama Binance objavila je da će kupiti udio u finansijskom časopisu Forbes vrijedan 200 miliona dolara, prenose britanski mediji. Forbes je osnovan 1917. godine i decenijama je bio u porodičnom vlasništvu, a proslavio se praćenjem titana poslovnog svijeta i ljestvicama milijardera, piše BBC.

No, kao i mnogi drugi u medijskom sektoru, imao je teškoća s prijelazom na digitalni format, a Binanceovo ulaganje trebalo bi mu pomoći da postane lider u izvještavanju o digitalnoj imovini, poput bitcoina. U najavi ulaganja osnivač Binancea Changpeng “CZ” Zhao rekao je da medije smatra “bitnim elementom poticanja razumijevanja i obrazovanja širokog kruga potrošača” o kriptotržištu i novim blockchain tehnologijama.

Kinesko-kanadski milijarder čija se neto vrijednost procjenjuje na skoro 100 milijardi dolara oglasio se naknadno na Twitteru pojašnjenjem da mu je fokus na pomoći Forbesu da izgradi svoju tehnologiju, nazivajući Forbesovu uređivačku neovisnost “svetinjom”.

Za televizijsku stanicu CNBC Zhao je izjavio da njegova kompanija želi ulagati i u druge tradicionalne medijske kompanije jer želi unaprijediti usvajanje blockchaina, sistema za bilježenje transakcija koji koristi zajednički, decentralizirani registar. Među promatračima medijske scene Binanceova kupovina udjela u Forbesu potaknula je raspravu o mogućem sukobu interesa, napominje BBC.

Analitičari su pak primijetili da se kriptoimovina pokazala posebno osjetljivom na manipulacije slavnih osoba i na medijsku pompu, što je alarmiralo regulatore diljem svijeta. Binance je inače 2020. tužio Forbes za klevetu, ali je naknadno odustao od tužbe, podsjeća BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare