Region

Najveće Vučićeve laži u 2021.

Puno bijelog papira bilo bi potrebno da se ispišu sve neistine koje je samo tokom 2021. izgovorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. I ove godine slušali smo o nepostojećim historijskim susretima, visokom standardu i niskim cijenama, poštovanju političkih protivnika i novinara, njegovoj hrabrosti i skromnosti…

Voljno ili ne, Aleksandra Vučića smo i prošle godine gledali i slušali više nego bilo koga drugog. Jedna od glavnih crta njegove vladavine je bombardovanje javnosti informacijama i obećanjima, i to u tolikoj mjeri da građani brzo zaborave šta je rekao i obećao prije samo nedelju dana. A ko se još sjeća šta je bilo prije šest mjeseci?

Nova.rs je izdvojila nekoliko neistina koje je predsjednik Srbije izgovorio tokom 2021. godine.

“Ne gostujem često po televizijama” – 11. januar 2021.

Istinomjer je, kako prenosi Nova.rs, za laž godine izabrao Vučićevu izjavu na TV Hepi da “ne gostuje često na televizijama”.

“Ako mi dozvolite na ovakav način, pretpostavljam da je gledaocima dosadno, ali me, molim vas, pustite jer ja nemam priliku, ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvijek želim da iskoristim”.

Prema podacima Istinomjera, samo u toku 2020, Vučić je 37 puta bio gost televizijskih emisija. I ove godine je nesumnjivo rekorder u tom pogledu. Prema podacima Birodija, on je samo u dnevnicima televizija sa nacionalnom pokrivenošću prethodnih godinu dana “proveo” više od 100 sati.

Ubijedio Predojevića da nije bilo izbora 2020. – 6. 04. 

Bez sumnje predsjednik Vučić je za dobar dio građana ubjedljiv govornik, čak i kad je očigledno da ne govori istinu. Tako je bilo u aprilu na TV Pink, kada je Srđana Predojevića praktično ubijedio da nije bilo izbora. Predojević je konstatovao da se u javnosti govori da čim Vučić počne da dijeli „eure i vitamine“, da to znači da će možda da raspiše neke izbore.

Voditelj TV Pink ga je upitao da li je on zaista u predizbornoj kampanji.

„Govorili su i prošle godine kada smo davali one helikopter pare od po 100 eura svakom stanovniku Srbije. Jesu li rekli – biće izbori? Je l’ tako bilo, Srđane? Pa, je l’ tako bilo?“, upitao ga je Vučić, na šta je Predojević zbunjeno odgovorio „Pa jeste tako bilo“.

“Kada sam tužio političare?” – 28. 11.

Predsjednik Vučić je u jednoj emisiji na TV Pink govorio o političkim protivnicima i novinarima, navodeći da nikad nije tužio nikog od njih.

“I još nešto o brizi o političkim protivnicima. Kad im je neko zabranio da bilo šta kažu? Kada sam bilo koga od njih tužio? Kada sam bilo koga od novinara tužio za bezbrojne laži koje su izgovorili? Nikada. Zato što poštujem slobodu govora i zato što se trudim da se poštuje pravilo audiatur et altera pars, da se čuju svi drugi“, rekao je on.

Početkom novembra objavljena je vijest o tužbama koje je Vučić podnio protiv Boška Obradovića i Dragana Đilasa, zbog “narušavanja ugleda” i komentara u medijima.

“Zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine Srbija i RS” – 28.11.

On je u istoj emisiji govorio o izjavi Aljbina Kurtija da bi na referendumu glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije.

“… zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine, a nije, niti će, Republika Srpska i Srbija. Moje pitanje je, znate za koliko bi (EU) reagovali? Reagovali bi u roku od, kako to klinci u Beogradu kažu, u roku od odmah“, rekao je Vučić.

Predsjednik Vučić zanemario je očito izjave Aleksandra Vulina koji je, primera radi, u aprilu na TV Pink govorio o ujedinjenju svih Srba u jednu državu. On je rekao da je njegovo mišljenje da „Srbi treba da imaju jedinstvenu državu”.

O Koluviji i legalizaciji marihuane – 12. 10. 2021.

Vučić je pokušao i da relativizuje optužbe protiv Predraga Koluvije, kome se stavlja na teret proizvodnja 1,6 tona marihuane. Stajući u njegovu odbranu, on je rekao da je Koluvija bio predugo u pritvoru, te da su marihuanu pola okruženja, Njemci i ostali legalizovali.

“Nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koju pola okruženja – Njemci i ostali su legalizovali, što on takođe negira da je imao uopšte, ali nije ni važno čak i da je imao”, branio je Vučić Koluviju.

O “historijskom” susretu sa Ramom – 16. 09. 

Vučić je rekao i da je njegov susret sa Ediom Ramom bio prvi susret predstavnika Albanija i Srbije još od 1947. godine.

„Pre nego što smo se sastali kod Angele Merkel Edi Rama i ja, kao predsjednici Vlada dvije zemalja – Albanije i Srbije, poslednji susret predstavnika Albanije i Srbije je bio 1947. godine”, rekao je Vučić.

Kako navode, dogodilo se više sastanaka između predstavnika Srbije (Jugoslavije) i Albanije i prije Vučićevog sastanka sa Ramom. Na primjer, premijer Zoran Đinđić imao je sastanak sa albanskim kolegom Ilirom Metom u aprilu 2001, a ubrzo je usledila i nezvanična poseta ministra Gorana Svilanovića Albaniji. I Vuk Drašković je kao ministar vanjskih poslova bio u zvaničnoj posjeti Albaniji, a u maju naredne godine Kastriot Islami, ministar vanjskih poslova Albanije, došao je u Beograd.

“Struja u Srbiji najjeftinija” – 9. 07.

Početkom godine poskupjela je struja i to za 3,4 odsto, a predsjednik Srbije je na TV Hepi rekao da “imamo najjeftiniju struju u Evropi”, što je još u nekoliko navrata ponovio.

“Testiramo više od 80 odsto zemalja EU” – 29. 03.

Nakon još jednog kritičkog izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, Vučić je izjavio da Srbija testira više od 80 odsto zemalja EU.

“Izveštaj EP sve govori. Oni su tu sve sami rekli o sebi. Primećuje se da zdravstveni sistem Srbije pati od nedostatka resursa. Jesu oni to gledali u svoje dvorište? I kaže da nam sistem pati od nedostatka radne snage. Ljudi, mi testiramo više od 80 odsto zemalja EU i oni nas osuđuju”, naveo je predsednik.

Po podacima sa worldometers.info, gledajući ukupan broj testiranih, Srbija nije ni u prvih 10 zemalja, kao ni po broju testiranih na milion stanovnika. 

“Vakcinisaću se za vikend, još razmišljam…” – januar 2021.

Još krajem avgusta prošle godine Aleksandar Vučić je rekao da će se prvi vakcinisati protiv korone. Ne samo što se to tada nije dogodilo, nego je nova obećanja davao i tokom 2021, i u nekoliko navrata prolongirao primanje vakcina.

Tako je u januaru rekao da još uvihek razmišlja o tome i da želi da dijeli sudbinu narodna. Poslije samo dva dana izjavio je da će se vakcinisati za nedelju dana, te da mu je važno da ne bude među prvima.

Isto je najavljivao i tri dana kasnije. On je 19. januara, nakon zajedničke sjednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, izjavio da će se najvjerovatnije vakcinisati za vikend.

„Ja sam nešto bio bolešljiv, pa mi je Zlatibor (Lončar) zabranio do vikend”, rekao je Vučić.

Vakcinu je primio 6. aprila.

“Ustav ne dozvoljava obaveznu vakcinaciju” – 14. 07.

Predsjednik Srbije je u julu rekao da je pobornik obavezne vakcinacije za pojedine kategorije stanovništva, ali da u Srbiji tako nešto nije moguće zbog Ustava koji to brani, jer bi predstavljalo kršenje ljudskih prava.

Međutim, u Srbiji već decenijama postoje vakcine koje su obavezne, od kojih neke primaju bebe odmah po rođenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare