Atlas

Najveći cvjetni vrt na svijetu: Posade 7 miliona lukovica. Za održavanje potroše milione eura

Keukenhof (‘Kuhinjski vrt’) u Holandiji je poznat i kao Vrt Evrope i najveći je cvjetni vrt na svijetu. Na površini koja zauzima više od 32 hektara, vrtlari svake godine zasade oko 7 miliona cvjetnih lukovica.

Vrtlari rade tokom cijele godine, a cvjetne lukovice su u punom cvatu samo osam sedmica. Dakle, svaki dan je bitan jer se potroše milioni eura kako bi vrt bio spreman za posjetitelje. No, prošle godine, zbog korone, vrtovi su bili zatvoreni za javnost i to prvi put u 71 godinu.

“Prošle godine uopće nismo imali prihoda što je za nas bila velika katastrofa. Suočili smo se s finansijskim gubitkom između pet i 10 miliona eura”, rekao je direktor Bart Siemerink.

I ove godine Keukenhof je morao napraviti izbor: posaditi lukovice kao i obično ili igrati na sigurno i posaditi skromniji vrt. Odlučili su riskirati i sve napraviti kao i inače, a ovogodišnje otvaranje odgodili su već za nekoliko sedmica.

“Troškove stvaramo tokom cijele godine, a zarađujemo tek osam sedmica”, dodao je Bart.

PROČITAJTE  Pilot koji je bacio bombu na Hiroshimu nije želio sahranu ni nadgrobni spomenik. Ne zbog griže savjesti

Tulipani, zumbuli, narcisi, orhideje, ruže, karanfili, ljiljani i mnogo drugo cvijeće čine Keukenhof najljepšim proljetnim vrtom. Svaka sezona započinje uklanjanjem prošlogodišnjih lukovica iz zemlje. Oni se kompostiraju i koriste kao gnojivo.

“Za vlastiti vrt možete ih ostaviti u zemlji. Ali, ako ih ostavite tri ili četiri godine, cvijet će biti sve manji i manji”, objasnio je vrtlar Owen Carroll koji u Keukenhofu radi 33 godine.

Priprema je sve. Ako ona nije dobra, neće biti dobar ni rezultat. Kada dođe listopad vrijeme je za sadnju.

“Svako ima svoju lopatu. Ona je najvažniji vrtlarski alat. Ja svoju imam gotovo 25 godina”, otkrio je Owen.

PROČITAJTE  Ne uzimaj ništa s plaže: Novčane i zatvorske kazne ako uzmete pijesak, školjke i kamenčiće

Tulipan je lijep, ali kratkotrajan cvijet, koji cvjeta samo oko sedmicu i po. Kako bi vrtovi bili u cvatu svih osam sedmica u sezoni, vrtlari se koriste tehnikom koja se naziva metoda lazanja. Lukovice koje cvjetaju kasnije se sade prve i dublje od ostalih, a stižu u maju.

“Ako već platite, želite vidjeti svoje cvijeće. Zato sadimo u različitim slojevima: Kasno cvijeće, rano cvijeće i šafrani”, dodao je Owen.

Sva sadnja se obavlja ručno, piše Insider.Povezani postovi: