Magazin

Najveći proizvođači ljekovitog pića na Balkanu: Od divljih voćki napravili biznis iz snova

Ovo je najveći proizvođači ljekovitog pića na Balkanu. Naime, iako veoma mlad Predrag Simić iz sela Bioska prvi je i najveći proizvodjač vodnjike na našim prostorima. Njegova ideja krenula je još iz studentskih dana.

Najveći proizvođači ljekovitog pića na Balkanu

“Kada smo bili studenti, pa svi ih ovih naših bogatih, zapadnih krajeva Srbije ponesemo sir, kajmak, čvarke, po koji litar rakije. Ali se uvijek ubaci i neki litar vodnjike. Kako su ti studentski dani bili zanimljivi sa punom provoda i noćnog života, ali i obaveza, jer smo ujutru morali rano da ustanemo i idemo na predavanja, tada nas je sve mučio mamurluk. I onda je moj deda rekao da je za to najbolja baš vodnjika. I od tada je sinula ta ideja”, rekao je za RINU Predrag Simić.

Recept za ovaj čarobni napitak veoma je jednostavan. Pored malih tajni, posebnost joj daju plodovi divljeg voća.

“Izvorska voda je glavni sastojak same vodnjike. Isključivo se stavlja divlje voće i šumski plovodovi. Što se tiče divljeg voća, stavlja se divlja jabuka, kruška ili takiša. Ona daje najviše na slatkoći. Pored toga stavlja se dren, trnjina, glog, kleka. I uvijek ubacimo po koju kleku i na kraju stavljamo dunju zbog arome. Sve to ide u bure. Naliva se izvorskom vodom i poslije nekog vremena vodnjika je spremna za istakanje”, kazao je Predrag.

Porodično imanje

Predragov glavni saborac u ovom poslu je njegova baba Dobrinka. Kojoj je najveća sreća to što se njen unuk vratio na porodično imanje.

“Kada smo mi bili mladi, kada smo bili bolesti od gripa, imali temperaturu, mi uzmemo malo vodnjike i to nas prođe. Nismo išli svaki čas kod ljekara, niti u kovid kao što sada idu. Meni je najveći ponos kada sa mojim Peđom idem da tražim voće. Najradosnija sam što se on vratio na staru tradiciju, jer se vodnjika ostavljala prije mnogo godina”, rekla je Dobrinka Simić, Predragova baka.

“Ja u šali volim da kažem da je baba Dobrinka direktor nabavke. Sa njom se divlje voće i šumski plovodovi skupe kao od šale”, rekao je Predrag.

Kako kažu stari vodnjika ili kraljica imuniteta nezamjenljiva je kada je u pitanju liječenje gripa ili prehlade.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare