Magazin

Najveći trgovački centar na svijetu u kojem niko ne kupuje

South China Mall u kineskom gradu Dongguanu je najveći trgovački centar na svijetu. Tačnije, trgovačkim centrom s najvećom površinom raspoloživih lokala za najam – gotovo 660.000 kvadratnih metara prostora u koje može stati više od 2.300 trgovina.

Kanal s gondolama dug dva kilometra

Dubai Mall površinom je veći – ima više od milion kvadratnih metara prostora, ali obuhvata i druge sadržaje, poput hotela, zoološkog vrta i tematskog parka. Od ove godine još se jedan gigantski igrač pojavio na mapi, i to, možda neočekivano, u Teheranu. Iran Mall sa svim dodatnim sadržajima površinom je veći nego Shout China Mall i Dubai Mall zajedno!

Arhitekti su osmislili South China Mall kao mjesto sa sedam međunarodnih zona, a koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju. Centar uključuje repliku Slavoluka pobjede visoku 25 metara, zvonik bazilike sv. Marka iz Venecije. Ali i kanal s gondolama dug dva kilometra. Mislilo se kako će centar svakoga dana privući oko sto hiljada posjetitelja.

South China Mall

Iako je South China Mall zamišljen kao raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine, uglavnom zjapi prazan. Odnosno zjapi prazno 99 posto njegova kapaciteta. Zakupljeni su tek poslovni prostori kod glavnog ulaza u centar, a u njima su zapadnjački lanci brze hrane.

Najveći trgovački centar na svijetu

Mnogi vjeruju da je South China Mall loše koncipiran projekt izgrađen na pogrešnom mjestu. Naime, vlasnici Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development željeli su njime privući bogatu klijentelu iz velikih gradova poput Guangzhoua i Shenzhena. No smjestili su ga u grad u središnjoj provinciji Guangdong, u kojoj većinu od osam miliona stanovnika čine migranti s niskim primanjima.

Centar je 2015. godine doživio niz renovacija i preinaka. U njemu su se masovno počeli otvarati butici i restorani s pristupačnijim cijenama proizvoda i usluga. Iako u posljednjih pet godina više ljudi posjećuje centar nego ikad ranije, i dalje kruže informacije kako su njegovi kapaciteti poluprazni. Najposjećeniji sadržaj u centru je kino s 3D platnom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare