Atlas

Najveći umjetni otok na svijetu: Znate li gdje se nalazi plodni gigant od 970 kvadratnih kilometara?

Nizozemska je povećala površinu svojeg teritorija isušivanjem morskog i jezerskog dna uz poomoć gradnje brana i crpljenjem vode. Na taj način stvorila je poldere – umjetne depresije okružene vodom koje su pretvorene u obradive površine za uzgoj različitih poljoprivrednih kultura, piše Punkufer.

Najvećim umjetnom otokom na svijetu Guinnessova knjiga rekorda proglasila je upravo jedan polder – Flevopolder koji je sastavni dio najmlađe nizozemske pokrajine Flevoland. Napravljen je u periodu od 1955. do 1968. godine.

Prostire se na čak 970 kvadratnih kilometara, nalazi se u blizini tri jezera Gooimeer, Ketelmeer i Veluwemeer te predstavlja dom za više od 400.000 stanovnika.

Na vrhu ljestvice najvećih umjetnih otoka na svijetu nalazi se i Yas kod Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On se prostire na 25 kvadratnih kilometara te se smatra popularnom turističkom atrakcijom među posjetiteljima dubljeg džepa.

PROČITAJTE  Ovo mjesto zovu "pakao na zemlji": Mali otočić krije smrtonosnu tajnu. "Tu ljudi umiru vrišteći"

Na ovom umjetnom otoku nalaze se brojne zabavne atrakcije od Ferrari Worlda do Sea Worlda, a na Yasu se vozi i Velika nagrada Abu Dhabija.

Priča o najvećim umjetnim otocima na svijetu bila bi nepotpuna bez Japana.

Zemlja Izlazećeg Sunca hvali se s velikim brojem umjetnih otoka. Na top 10 ljestvici ima nekoliko kandidata, uključujući i one na kojima su smještene zračne luke Kansai kod Osake i Chubu Centrair u Tokonameu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare