Atlas

Najveći umjetni otok na svijetu: Znate li gdje se nalazi plodni gigant od 970 kvadratnih kilometara?

Nizozemska je povećala površinu svojeg teritorija isušivanjem morskog i jezerskog dna uz poomoć gradnje brana i crpljenjem vode. Na taj način stvorila je poldere – umjetne depresije okružene vodom koje su pretvorene u obradive površine za uzgoj različitih poljoprivrednih kultura, piše Punkufer.

Najvećim umjetnom otokom na svijetu Guinnessova knjiga rekorda proglasila je upravo jedan polder – Flevopolder koji je sastavni dio najmlađe nizozemske pokrajine Flevoland. Napravljen je u periodu od 1955. do 1968. godine.

Prostire se na čak 970 kvadratnih kilometara, nalazi se u blizini tri jezera Gooimeer, Ketelmeer i Veluwemeer te predstavlja dom za više od 400.000 stanovnika.

Na vrhu ljestvice najvećih umjetnih otoka na svijetu nalazi se i Yas kod Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On se prostire na 25 kvadratnih kilometara te se smatra popularnom turističkom atrakcijom među posjetiteljima dubljeg džepa.

Na ovom umjetnom otoku nalaze se brojne zabavne atrakcije od Ferrari Worlda do Sea Worlda, a na Yasu se vozi i Velika nagrada Abu Dhabija.

Priča o najvećim umjetnim otocima na svijetu bila bi nepotpuna bez Japana.

Zemlja Izlazećeg Sunca hvali se s velikim brojem umjetnih otoka. Na top 10 ljestvici ima nekoliko kandidata, uključujući i one na kojima su smještene zračne luke Kansai kod Osake i Chubu Centrair u Tokonameu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare