Svijet

Najviši američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat: “Lud je, znaš da je lud”

Najviši američki general tajno je dva puta nazvao svoga kineskog kolegu u posljednjim mjesecima mandata Donalda Trumpa, zbog zabrinutosti da bi američki predsjednik mogao potaknuti rat s Kinom jer je na vidiku bio njegov potencijalni gubitak izbora, prema novinskom izvješću u utorak.

Američki general Mark Milley, načelnik Združnog štaba američke vojske, nazvao je generala Lija Zuochenga iz Narodnooslobodilačke vojske 30. oktobra 2020. godine, četiri dana prije predsjedničkih izbora, i ponovno 8. januara, dva dana nakon što su Trumpovi pristaše poveli napad na američki Kapitol, izvijestio je The Washington Post.

U pozivima Milley je pokušavao uvjeriti Lija da je SAD stabilan te da neće napasti i, ako bude napada, da će svoga kolegu izvijestiti prije vremena, piše u izvješću.

PROČITAJTE  Grčku ove godine posjetilo duplo više turista nego 2020.

Izvješće se temelji na knjizi Peril koju su napisali novinari Bob Woodward i Robert Costa, koja se oslanja na intervjue s 200 izvora i koja će biti objavljena sljedeće sedmice.

“Lud je. Znaš da je lud”

Milleyjev ured odbio je komentirati. Trumpove predstavnike nije bilo moguće kontaktirati.

Trump je imenovao Milleyja na najvišu vojnu dužnost 2018. godine, no počeo ga je kritizirati, kao što je to činio s mnogim svojim podređenim, nakon što je izgubio izbore od demokrata Joea Bidena u novembru te napustio Bijelu kuću 20. januara.

Milley je bio motiviran da kontaktira Peking drugi put djelomično i nakon poziva predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je pitala generala koje mjere zaštite su na snazi da spriječe “nestabilnog predsjednika” od pokretanja nuklearnog napada, piše u izvješću koje navodi prijepis poziva.

PROČITAJTE  Kakva tragedija: Bračni par umro od covida-19, njihovo četvero djece ostalo bez roditelja. Beba rođena carskim rezom još nema ni ime

“Lud je. Znaš da je lud”, rekla je Pelosi Milleyju u pozivu.

Prema navedenom prijepisu poziva, general je odgovorio: “Slažem se s vama u svemu.”Povezani postovi: