Atlas

Najzeleniji i najsunčaniji njemački grad: Razlozi zbog kojih trebate posjetiti Freiburg

Freiburg krase čak dvije zavidne titule – one najsunčanijeg i najzelenijeg grada.  Godine 1975. građani su velikim protestom zaustavili planiranu izgradnju nuklearnog generatora u blizini oranica i od tada grad polako postaje primjer “održivosti” i primjer grada koji služi svojim građanima.

Od biciklističkih staza do komunalnih vrtova, gradska vijećnica koja koristi energiju dobijenu isključivo solarnim panelima i naglašavanjem lokalno proizvedenih namirnica – ovaj studentski grad nudi sve za kvalitetan i maksimalno zdrav život.

Freiburg

Bicikliranje uz rijeku Dreisam

Cijeli je Freiburg zapravo raj za bicikliste jer ga krasi čak 400 km biciklističkih staza kroz sam grad ali i obližnje šume i sela. S obzirom da u gradu ima čak dvostruko više bicikala nego automobila, preporučujemo vam da sjednete na jedan i uklopite se maksimalno među lokalce. Bicikle je moguće jednostavno iznajmiti putem aplikacije. Posebno je lijepa i zanimljiva tura FRI koja prati rijeku Dreisam a prolazi pokraj vrtova, parka sa skulpturama, utočišta za životinje i brojnih zanimljivih uličnih murala.

PROČITAJTE  Njemačka potvrdila vojnu podršku Ukrajini
Freiburg

Vožnja žičarom Schauinslandbahn

Odlučite li se provozati najdužom trasom žičare u Njemačkoj zasigurno nećete ostati razočarani. Ime bi u prevodu značilo “pogled na unutrašnjost” i nudi doslovno to – s 1220 m visokog vrha puca pogled na cijeli grad i okolnu prirodu a svjež zrak ispunjen mirisom borova opuštajući je i ugodan.

Freiburg

Četveronožni prijatelji u Mundenhofu

Ovo sklonište za životinje je raj za ljubitelje životinja i porodice s djecom. Prostire se na čak 38 hektara na kojima obitava tridesetak različitih vrsta domaćih životinja uključujući konje, deve i koze koji slobodno lutaju imanjem. Posjetitelji mogu pratiti čuvare tokom hranjenja životinja, ulaz je besplatan a donacije su dobrodošle.

Utopijsko društvo Vauban

Vauban je primjer nove (dramatične) razine “svjesnosti o okolišu”Automobila nema a parkirališna mjesta zamijenjena su zelenim površinama. Sve su kuće “niskoenergetske” i svi koriste solarne ploče ili se griju na drva. Dućani i kafići naglašavaju organske opcije a tokom šetnje zamijetit ćete brojne krovne vrtove, kompostane te radionice za rješavanje konflikata! Je li riječ o europskoj budućnosti ili samo utopiji, pokazat će vrijeme.

PROČITAJTE  Scholz: Rusija ne smije pobijediti u ratu protiv Ukrajine

Pivo bogate historije

Njemačko pivo poznato je po svojoj čistoći i okusu zahvaljujući Reinheitsgebortu, antičkom zakonu koji je dozvoljavao da se za izradu piva koristi samo četiri sastojka: slad, hmelj, voda i kvasac. Rezultat možete kušati u pivarama Ganter i Feierling koje imaju recepte iz 18. vijeka. Vode ih ugledne pivarske porodice, a u ponudi imaju i vođene ture u kojima posjetiteljima objašnjavaju kako kombiniraju historijske recepte s naprednom tehnologijom. Mnogi će posjetitelji biti šokirani lokalnim pićem Weir koje je kombinacija piva i vina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare