Vijesti

Nakon ažuriranog spiska EU, BiH jedina ‘zelena’ u regionu

Nakon što je Evropska unija na crvenu listu stavila Hrvatsku, a potom i Srbiju i Albaniju, Bosna i Hercegovina ostala je jedina zemlja u regionu koja nema posebne restrikcije za ulazak.

Jasno je to iz saopćenja koje je objavilo Vijeća EU.

“Nakon pregleda u skladu s preporukom o postupnom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja u EU, Vijeće je ažuriralo popis zemalja, posebnih upravnih regija i drugih entiteta i teritorijalnih tijela za koja bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja. Konkretno, Urugvaj je dodan na popis, a Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Brunej Darussalam, Japan i Srbija uklonjene su s popisa”, navodi se u saopćenju.

Oni ističu da bi države članice, na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 9. septembra postepeno trebale ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja:
Australija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj, Kina.

PROČITAJTE  Stručnjaci pojašnjavaju: Moraju biti dvije sedmice razmaka između vakcina protiv COVID-19 i sezonske gripe

Kako je navedeno u preporuci Vijeća, ovaj će se popis nastaviti pregledavati svake dvije sedmice i ovisno o slučaju ažurirati.Povezani postovi: