IT

Nakon burnih reakcija: WhatsApp odgađa izmjene pravila privatnosti

WhatsApp je objavio da za tri mjeseca odgađa promjene uvjeta korištenja, nakon što su korisnici izrazili strahove da će taj servis za poruke dijeliti njihove povjerljive podatke s Facebookom.

“Odgađamo datum na koji će korisnici morati pročitati i prihvatiti uvjete”, napisala je kompanija na blogu.

Izmjene su trebale stupiti na snagu 8. februara, a sada je kompanija objavila da se to neće dogoditi prije 15. maja.

WhatsApp je istaknuo da ažuriranje neće “ojačati kapacitet podjele podataka s Facebookom”, već je prije svega usmjereno prema pomoći kompanijama da bolje komuniciraju s klijentima preko platforme.

“Znamo da je došlo do konfuzije i dezinformacija oko tog ažuriranja i želimo pomoći svima da shvate naše principe i činjenice”, istaknuto je.

Razgovori na WhatsAppu i dalje će biti šifrirani te ni Facebook ni WhatsApp neće imati mogućnost vidjeti te privatne poruke, tvrdi kompanija.

Prošlosedmična najava o ažuriranju uvjeta korištenja stvorila je paniku i izazvala bijes kod brojnih korisnika koji su rekli da se radi o napuštanju temeljnih vrijednosti WhatsAppa. Aplikacija je, podsjeća France Presse, gradila reputaciju na zaštiti podataka.

Platforma je pokušala ugasiti požar objavama i kampanjom, ali konkurentski servisi poput Signala i Telegrama profitirali su zbog konfuzije i u mnogim zemljama im je jako naraslo preuzimanje s Apple Storea i Google Playa.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare