Svijet

Nakon Danske i Italija: Protjerujemo 30 ruskih diplomata

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio objavio je u utorak da su odlučili protjerati 30 ruskih diplomata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ruski ambasador u Italiji jutros je pozvan u ministarstvo i obaviješten o odluci, rekao je Di Maio, govoreći iz Berlina za državnu televiziju RAI.

“Ova mjera, poduzeta u koordinaciji s drugim evropskim i atlantskim partnerima, bila je neophodna zbog motiva koji se odnose na našu nacionalnu sigurnost, u kontekstu trenutne krizne situacije koja proizlazi iz neopravdane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”, rekao je Di Maio.

Ruski mediji su prenijeli da će Moskva na diplomatska protjerivanja odgovoriti istom mjerom.

Francuska je u ponedjeljak donijela odluku o protjerivanju 35 ruskih diplomata koji su vršili dužnost u toj zemlji, dok je Danska odlučila protjerati 15 ruskih obavještajnih službenika iz ruske ambasade u Kopenhagenu.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako je tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.430 civila, a 2.097 je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,21 milion civila.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare