Vijesti

Nakon održanih protesta sindikalista ispred Vlade KS oglasio se Sivro: Sve miriše na generalni štrajk

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo jutros su održani mirni protesti osam sindikata u KS. Kako je kazao predstavnik sindikalista Saudin Sivro, imaju jasna četiri zahtjeva od kojih ne žele odustati.

Na protestima su kazali da zahtijevaju da osnovica plaće iznosi 400 KM, da Vlada poštuje kolektivne ugovore i kontinuirano vodi dijalog sa sindikatima, kao i da se radnicima u komunalnoj privredi poveća plaća za četiri posto.

Sindikati traže i da se radnicima u zdravstvu povećaju plaće kroz usklađivanje koeficijenta i potpiše kolektivni ugovor, kao i da se sa dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo izostavi nacrt budžeta za sljedeću godinu.

Nakon današnjih protesta ponovo se oglasio Saudin Sivro, koji je kazao kako sve miriše na generalni štrajk.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sve miriše na generalni štrajk: Udruženo će djelovati 8 sindikata koji zastupaju interese oko 25.000 nezadovoljnih radnika u Kantonu Sarajevo

U Kantonu Sarajevo je vidljivo da se ovih dana nezadovoljstvo radnika ubrzano širi jer Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom uporno ignoriše socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima, koji se užurbano spremaju za proteste i štrajkove.

Nakon Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, koordinaciji šest sindikata koji zastupaju interese preko 14.000 radnika i koji su javnosti 17. novembra obznanili da će 30. novembra istovremeno sa početkom zasjedanja Skupštine Kantona Sarajevo početi protestni skup a istog dana će organizirati polusatni štrajk upozorenja, uskoro će im se pridružiti i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo, koji zastupa interese preko 5.000 radnika u javnim komunalnim preduzećima – kazao nam je Saudin Sivro, predsjednik SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Poznato je da su radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo nezadovoljni odnosom Vlade Kantona Sarajevo u zadnje tri godine četiri puta izlazili na proteste i da su u generalnom štrajku od 2. septembra 2019. godine. Vlada ih ignoriše i sa reprezentativnim sindikatom ne želi da potpiše Granski kolektivni ugovor, koji je istekao 7. februara 2019. godine.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata je izjavio da su se u Sindikatu radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo već dogovorili da će zajedno sa šest reprezentativnih sindikata, nakon što se donesu odluke na organima tih sindikata, radnici u zdravstvu pridružiti i ići prvo u štrajk upozorenja, a potom i u generalni štrajk.

Situacija je vrlo loša i kada su u pitanju radnici u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo ignoriše, nepoštuje i neuvažava Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo kao socijalnog partnera. Među glavnim problemima su nepostojanje kolektivnog ugovora, nenabavljanje osnovnih sredstava za rad, rad sa zastarjelom tehnologijom te mobing nad radnicima – kako je to 15. septembra na press konferenciji izjavio predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, Ramiz Gušo.

Neki od problema radnika i sindikata koji ih zastupaju su identični, a većina je sličnog karaktera zato je za očekivati da ćemo u Kantonu Sarajevo imati vrelu zimu.

Sindikalisti jasno i glasno poručuju da su odlučni i spremni da se zajedno do kraja izbore za veća prava radnika u Kantonu Sarajevo i pozivaju Vladu Kantona Sarajevo da se problemi riješe za pregovaračkim stolom a ne na u ulici i kroz obustavu rada”, napisao je Sivro.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare