Muzika

Nakon otkazanih nastupa Roger Waters objavio pismo Putinu: Molim vas, udovoljite mi

Nakon što su dva koncerta suosnivača legendarne grupe Pink Floyd Rogera Watersa koja su se trebala održati u Poljskoj otkazana nakon otvorenog pisma koje je muzičar slao ukrajinskoj prvoj dami Oleni Zelenskoj, Waters je sada otkrio i da je pisao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Krakovski vijećnik Lukasz Wantuch rekao je agenciji Associated Press da grad Krakov, koji je vlasnik arene u kojoj su se koncerti trebali održati, neće tolerirati da prostor koristi umjetnik koji širi nepoželjna stajališta.

“On ne shvata istinu. On ne razumije šta se događa u Ukrajini”, rekao je Wantuch koji planira raspisati glasanje za proglašenje Watersa “personom non grata” u zemlji.

Waters je nakon toga na svojoj Facebook stranici objavio otvoreno pismo upućeno Wantuchu, u kojem je pojasnio da njegova firma za upravljanje nije otkazala nastupe u Poljskoj, kao što je prvobitno objavljeno, te da Wantuch “čini se ne zna da je sve u povijesti njegova rada i života, uz neku osobnu cijenu, u službi ljudskih prava”.

Nakon toga je Waters na svom Facebooku otkrio i da je pisao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, objašnjavajući da je “pokušao iskoristiti svoj mali utjecaj kako bi potaknuo primirje i diplomatsko rješenje koje se odnosi na sigurnosne potrebe Ukrajine i Ruske Federacije”.

“Nedavno sam čitao komentare na društvenim mrežama, koji pitaju zašto sam pisao gospođi Oleni Zelenskoj, a ne gospodinu Vladimiru Putinu? Vrlo dobro pitanje, drago mi je što ste postavili, evo ga. Otvoreno pismo Rogera Watersa Vladimiru Putinu”, započeo je svoju objavu Waters.

“Dragi predsjedniče Putine, otkako je Ruska Federacija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februaru ove godine, pokušao sam iskoristiti svoj mali utjecaj kako bih potaknuo primirje i diplomatsko rješenje koje se odnosi na sigurnosne potrebe i Ukrajine i Ruske Federacije. U tom nastojanju napisao sam dva otvorena pisma gospođi Oleni Zelenskoj, supruzi ukrajinskog predsjednika. Ova su pisma lako dostupna na internetu.

Sve češće me traže da pišem i vama, pa evo. Prvo, biste li voljeli vidjeti kraj ovog rata? Ako biste odgovorili i rekli: ‘Da, molim’, to bi odmah uvelike olakšalo stvari. Ako biste izašli i rekli: ‘Ruska Federacija nema više teritorijalnih interesa osim sigurnosti ruskog govornog stanovništva Krima, Donjecka i Lubanska’, i to bi pomoglo.

Ovo govorim jer znam neke ljude koji misle da želite pregaziti cijelu Evropu, počevši od Poljske i ostalih baltičkih država. Ako to učinite, jebite se, i svi bismo mogli prestati igrati očajnički opasnu nuklearnu igru ​​koja je jastrebovima s obje strane Atlantika tako ugodna i koja im je pri ruci.

Da, samo raznesite jedni druge i svijet u djeliće. Problem je što ja imam djecu i unuke, kao i većina moje braće i sestara širom svijeta i niko od nas ne bi uživao u takvom ishodu. Dakle, molim vas gospodine Putin, udovoljite mi i uvjerite nas.

Dobro, vratimo se stolu, ako sam dobro pročitao vaše prethodne govore, želite li pregovarati o stanju neutralnosti za suverenu susjednu Ukrajinu? Je li to tačno? Pod pretpostavkom da se takav mir može ispregovarati, on bi morao uključivati ​​apsolutno obvezujući sporazum da se više nikoga ne napada.

Znam, znam, SAD i NATO napadaju druge suverene zemlje kad žele, ili za nekoliko barela nafte, ali to ne znači da biste i vi trebali, vaša invazija na Ukrajinu potpuno me iznenadila, bila je gnjusni agresorski rat, izazvan ili ne.

Kad mi je gospođa Zelenska odgovorila putem Twittera, bio sam jako iznenađen i silno dirnut, ako biste mi odgovorili, jako bih vas poštovao zbog toga i shvatio to kao častan potez u pravom smjeru prema održivom miru”, napisao je Waters u pismu ruskom predsjedniku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare