Vijesti

Nakon Raporta i SDP postavio isto pitanje. Šta uopće radi Vjekoslav Mandić?

Nakon što je Raport postavio logično i jednostavno pitanje, ali na koje još uvijek nema odgovora, i Socijaldemokratska partija (SDP) je pitao isto: Šta uopće radi Vjekoslav Mandić?

Kako je Raport prije nekoliko dana objavio, Mandić, inače ministar zdravstva Federacije BiH, potpuno se medijski izolirao u vrijeme najveće pandemije koronavirusom koja je zahvatila i BiH.

SDP je na isti temu uputio saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH traži da na području cijele Bosne i Hercegovine hitno stupi na snagu zabrana putovanja unutar države, te potpuno zatvaranje granica i zabrana ulaska i izlaska iz zemlje za sva fizička lica.

Pozivamo krizne štabove da hitno uvedu i mjeru uvođenja policijskog sata u cijeloj državi. Nužno je i da se za Banja Luku, Mostar i Konjic, tri žarišta zaraze virusom COVID-19, uvede potpuna zabrana kretanja, uz omogućenje jednog, kontroliranog dnevnog izlaska u nabavku potrepština jednom članu domaćinstva.

Savjet za zdravstvo SDP BiH traži od kriznih štabova na svim razinama da objave informacije o broju raspoloživih testova na virus COVID-19, broja respiratora, te stanja i kapaciteta svakog pojedinačnog izolatorija. Također, nužno je stavljanje u funkciju svih jedinica civilne zaštite u državi, te mobilizacija svih dostupnih zdravstvenih kadrova.

Nedopustivo i sramotno je da u stanju potrebe opće mobilizacije i saradnje, federalni ministar zdravstva još uvijek nije uspostavio niti kontakt, a kamoli bilo kakav oblik koordinacije aktivnosti sa kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Očekujemo od entitetskih vlada da od svih lokalnih i kantonalnih zdravstvenih sistema zatraže cjelovite informacije o kapacitetima za smještaj i tretiranje oboljelih ili onih za koji pokazuju simptome oboljenja od virusa, kso i o uslovima za provođenje testova, dostupnosti zaštitne opreme zdravstvenim radnicima i drugih medicinskih pomagala.

Samo odgovornim postupanjem, transparentnošću i tačnim podacima o raspoloživim resursima za borbu protiv pandemije je moguće istu suzbijati, ali i smanjiti paniku među građanima koji imaju osjećaj da ih se drži ‘u mraku’ i neinformisane o stvarnom stanju pandemije u BiH.

Konačno, riječima direktora Svjetske zdravstvene organizacije, očekujemo da vlasti na svim razinama shvate da je najkorisnija mjera za kontrolu virusa ‘testiranje, testiranje, testiranje!’ – navodi se u saopštenju Savjeta za zdravstvo SDP-a BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare