Vijesti

Nakon rušenja crkve u dvorištu Fate Orlović kreće gradnja nove. Prave i spomenik ‘Srbima žrtvama genocida’

Nakon što je srušena crkva u dvorištu Fate Orlović pokrenuta je inicijativa za gradnju nove. Otvoreni su i računi za donaciju novca.

Sve je pokrenuo načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, i to po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Gradit će se saborni hrama i centralno spomen-obilježja za, kako je navedeno, žrtve genocida nad srpskim narodom opštine Bratunac i srednjeg Podrinja u 20. stoljeću, saopšteno je iz Rankićevog kabineta.

Rankić je najavio donošenje odluke o izmjeni Regulacionog plana za naseljeno mjesto Bratunac, gdje će biti izgrađen pomenuti hram i obilježje.

“Hram će biti izgrađen u centralnom dijelu ovog mjesta i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalima, koji su ubijeni samo zato što su bili pravoslavni Srbi, i bit će simbol vaskrsenja srpskog naroda”, dodaje se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je nakon uklanjanja pravoslavnog hrama Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju, na ovom području, a i šire, došlo do ogorčenja naroda i nažalost, do potencijalnih međunacionalnih tenzija, a svemu tome doprinijele su i izjave bošnjačkih političara.

“Euforija i oduševljenje zbog rušenja pravoslavnog hrama nije pravi način odnosa prema ovoj delikatnoj situaciji. Pravi izazov je zajedno izgrađivati i služiti napretku, a ne rušiti, a naročito ne vjerske objekte”, istakao je Rankić.

On naglašava da su ovi događaji osnažili i ujedinili srpski narod u borbi za istinu i pravdu.

“Svi ćemo zajedno izgraditi novi hram koji će vaskrsnuti na ljubavi, jedinstvu i ponosu srpskog naroda i koji niko neće moći srušiti”, poručio je bratunački načelnik i dodao da ga posebno raduje činjenica da se nakon subotnjeg događaja u Konjević Polju javio veliki broj ljudi koji žele da poklone svoje zemljište za gradnju hrama na novoj lokaciji, ali i da pomognu na svaki drugi način.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare