Svijet

Nakon sahrane rabinu, Izrael produžava strogi lockdown: Sad je valjda jasno, da je gužva gužva

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas da će se treća karantena u zemlji, koja je trebala završiti u ponoć, produžiti za sedam dana, nakon posljednjeg ispraćaja rabina na kojem su epidemiološke mjere u potpunosti bile zanemarene.

“Danas će vlada razmatrati produženje karantene do sljedeće nedjelje”, rekao je Netanyahu, prema saopćenju njegovog ureda, i zatražio od stanovnika da se u međuvremenu pridržavaju mjera ograničenja.

“Potpuno je jasno da je gužva gužva, nije važno govorim li o ultraortodoksnim, sekularnim ili arapskim Izraelcima”, rekao je, ali nije direktno spomenuo masovni pogreb vodećeg rabina u Jeruzalemu.

Benny Gantz, bivši Netanyahuov protivnik i partner u koaliciji, ranije je osudio masovni pogreb kojem su nazočile tisuće ultraortodoksnih židova.

“To je neujednačeno poštivanje zakona, milioni porodica i djece su u karanteni i poštuju mjere, dok su hiljade ultraortodoksnih na pogrebu”, napisao je Gantz na Twitteru uz fotografiju pogreba iz zraka.

Većina prisutnih na pogrebu rabina Meshulama Dovida Soloveitchika nije nosila maske, pa je Gantz dodao: “Ili zatvorimo za sve ili otvorimo za sve.”

Izrael s 9.3 miliona stanovnika ima 4786 smrtnih ishoda od covida-19.

Prvu dozu vakcine Pfizer/BioNTecha je primilo više od 3 miliona ljudi, a više od 1.7 miliona je primilo i drugu dozu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare