Politika

Nakon skandala u mostarskoj bolnici: Tužilaštvo HNK formiralo predmet

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je kazneni predmet povodom slučaja koji se desio dana 16. na 17. mart 2020. godine, oko prijema pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom.

“U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne kaznene odgovornosti za neko od kaznenih dijela protiv zdravlja ljudi, kako od strane pacijenata, a tako i od ljekara koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, tužilaštvo će putem Naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba”, navelo je Tužilaštvo.

Istovremeno, iz ove institucije apelirali su na sve građane, institucije i javne medicinske ustanove da se u novonastaloj situaciji pridržavaju uputa kriznih štabova koji su formirani na područjima kantona, Federacije BiH i BiH, kako bi se suzbilo širenje i prenošenje koronavirusa, pa tako i nastale pandemije.

Više zaposlenika Sveučilične kliničke bolnice (SKB) u Mostaru upućeno je u izolaciju nakon što se otkrilo da su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom koja je u ponedjeljak bila smještena na Odjelu za plućne bolesti.

Testovima je tokom dana otkriveno kako je jedan muškarac iz Mostara zaražen koronavirusom, dok je prvi test za njegovog sina bio negativan. Oni su jučer smješteni na Odjel za plućne bolesti SKB Mostar, a zajedno s njima u sobi je bio još jedan pacijent.

Nakon što je otkriveno da je jedan od njih zaražen koronavirusom, s Odjela za plućne bolesti prebačeni su na Kliniku za infektivne bolesti.

“Sve osobe koje su s njima od jučer, kada su primljeni na Odjel, bile u kontaktu, upućene su u izolaciju. Napravili smo sve što je potrebno. Postupili smo prema svim mjerama i uputama koje su naložene, sve smo dezinficirali”, rekao je za medije u Mostaru direktor SKB Mostar Ante Kvesić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare