Region

Nakon smrti dječaka u Puli, vođa hrama u kojem je živio kaže: Nisam šaman, molili smo se nad njim

U hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima gdje je živjela šesteročlana porodica čiji je 15-godišnji sin preminuo prije tri dana u pulskoj Općoj bolnici, kažu da niko nije znao šta se događa, niti su znali da je dijete bolesno. Predsjednik udruge Vaišnavsko društvo Vladimir Radeka uvjerava da ni roditelji dječaka, kojima je tokom subote određen istražni zatvor, ni on nisu bili upoznati da je tinejdžer bolestan. Tvrdi da je dječak uvijek bio mršav i da na njemu ništa nije bilo čudno.

“Nikad nije bilo pitanja ni govora o tome da iko odbije ljekarsku pomoć. Dapače, čim je potrebno, treba se ići obratiti ljekaru. A kako će se interpretirati, vidjet ćemo nakon ljekarske obdukcije iako su ljekari rekli da je preminuo zbog dijabetesa. No, niko nije znao da dijete ima dijabetes. To su ljekari rekli nakon reanimacije. Ne znam je li dijete bilo prije na nekim kontrolama. A svaki građanin je slobodan, a utjecaj koji ja mogu imati je u vezi duhovne prakse i meditacije te moralnih načela. A ostalo je svako slobodan da radi kako hoće”, kazao je Radeka.

Dan prije bio u školi

Rekao je da je djetetu bilo loše taj dan, a da je dan ranije bio u školi.

“Niko nije pokušavao kod nas liječiti dijete na ayurvedski način i ne znam jesu li roditelji pokušali negdje drugdje ayurvedski liječiti dijete. No, ne znači da ako je ova tradicija iz Indije, da neko obavezno mora ići kod ayurvedskih ljekara. To nigdje ne stoji. I nikog ne uvjeravamo kako bi se neko trebao liječiti. Čovjek treba imati svoju slobodu”, kazao je čelnik udruge zajednice u Šikićima koja prakticira bakti jogu.

Trenutno je u njihovom centru 12 osoba. Objasnio je da je dječak u trenutku kada je došla hitna pomoć bio u sobi s majkom i još jednim članom zajednice.

Jako mršav i visok

“Dječak je uvijek bio jako mršav i visok. Taj dan je imao imao proljev i povraćao je. Majka je bila uz njega i davala mu čajeve i nešto da pojede. Bila je uz njega cijelu noć dok se odmarao i spavao. Ujutro, kada je vidjela da teško diše, pozvala je hitnu pomoć. A to što su oni bili iznenađeni i šokirani kako je on iscrpljeni i kako skoro ne diše, a ko ne bi bio šokiran? Svi smo vidjeli da je dijete mršavo, ali izgleda da niko nije primijetio da je tako loše”, tvrdi Radeka.

“Nama je svima to neobično. I ja sam došao na kraju u tu sobu, ali što smo mogli napraviti ako imate mrvicu religioznosti? Obratiti se bogu. A to se može samo pohvaliti, a ne izvrtati i reći da je zato neko nezainteresiran za pomoć. Mislite da je nama stalo da neko umre?! Mi nismo fanatici. To nije neka crna magija. Oni nisu znali što se događa s njihovim djetetom. Da sam vidio da je to drugačije, ne bi dijete bilo ovdje. Ne bih to dozvolio”, objasnio je Radeka zašto nitko nije pozvao pomoć i zašto su se svi molili kada je došla hitna.

Kazao je da se kao čelnik udruge ne osjeća odgovornim niti krivim, i da mu je teško. Kazao je i da bi, da je znao što se događa, bio nešto poduzeo.

Opasnost od utjecanja na svjedoke

Roditelji nesretnog 15-godišnjaka u subotu ujutro su dovedeni na pulski Županijski sud gdje im je sutkinja istrage zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke odredila pritvor.

“Županijsko državno tužilaštvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava kojim je prouzročena smrt djeteta. Podnesen je prijedlog o određivanju istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi utjecali na kazneni postupak utjecajem na svjedoke. Sutkinja istrage Županijskog suda u Puli upravo je odredila istražni zatvor”, kazao je državni odvjetnik Mirko Grujić.

DORH: Od ljeta bili svjesni teškog stanja

Pulsko Županijsko državno tužilaštvo izdalo je u međuvremenu saopćenje o ovom slučaju u kojem se navodi da je otvorena istraga protiv bračnog para.

“Županijsko državno tužilaštvo u Puli-Pola je 1. oktobra2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, porodice i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11, navodi se na početku saopćenja.

Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tokom ljeta 2021. godine pa do 29. septembra 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili ljekarsku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. septembra 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo, dodaje se u priopćenju tužiteljstva.

“Županijsko državno tužilaštvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08), zaključuje se u priopćenju.

Povreda djetetovih prava

Podsjetimo, u petak je policija izvijestila da je uhapsila bračni par zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povreda djetetovih prava. Jutarnji list doznao je da je par čak tri mjeseca odbijao voditi sina ljekaru, iako je dječak bio teško bolestan.

Hitnu pomoć su pozvali u posljednji trenutak, ali ljekarsko osoblje dječaku više nije moglo pomoći. Još je strašnije da roditelji nisu pokazivali nikakav interes što se događa s njima, već su nad njim molili.

Neslužbeno, ovo nije prvi smrtni slučaj djeteta u ovoj porodici. Prije dvije godine utopilo im se jedno dijete na području Koprivničko-križevačke županije. Radilo se o nesretnom slučaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare