Vijesti

Nakon što je dočekao respiratore, Novalić pripremio novo uhljebljenje: Ministru pod istragom posao u Cestama FBiH?

Sve je spremno za novo stranačko uhljebljavanje. Glavni akteri ove priče koju donosi Raport su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Abdurahman Hodžić zvani Hodža. Teren za uljebljenje je pripremljen u subotu, nakon što su dočekani respiratori. Uhljeb je Sulejman Brkić, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Redakcija Raporta, naime, u posjedu je dokumenta o izmjenama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH, koji je spreman za sjednicu Nadzornog odbora, koja bi trebala biti održana u četvrtak.

Sulejman Brkić pod istragom Tužilaštva TK

U dokumentu se navodi da se u Prilogu 1 o Unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kojom je ranije bilo utvrđeno da stručna sprema direktora za tehničke poslove mora biti inžinjer građevine, sada se mijenja i iza diplomirani inžinjer građevine dodaje „ili diplomirani inžinjer saobraćaja ili diplomirani inžinjer geodezije“. Dakle, osim uhljebljavanja, na udaru je i struka.

Pravilnik Cesta spreman za usvajanje izmjena: Sprema se teren

Za koga se sprema mjesto? Prema dobro obaviještenim izvorima Raporta, na mjesto izvršnog direktora za tehnične poslove trebao bi biti postavljen Sulejman Brkić.

Sulejman Brkić: Ministar unutrašnjih poslova pod istragom

Inače, ministar MUP-a TK osumnjičen je da je posredovao, utjecao i vršio pritisak na bivšeg direktora Uprave policije Dževada Kormana i v. d. direktora Uprave policije Nevresa Šiljegovića. On je zbog nezakonitog utjecaja na operativni rad policije saslušan 28. 2. u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Protiv njega je donesna naredba o provođenju istrage zbog produženog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Taj problem Brkića sa pravosudnim i policijskim organima jedan je od razloga njegovog “sklanjanja” za funckije šefa MUP-a TK.

Trenutno je Brkić kadar Envera Bijedića, ali… Čudni su putevi stranački…

Brkić je svojevremeno bio član SDA Lukavac, odakle je, prema saopćenjima ove stranke, izbačen “zbog nestatutarnog rada”. Nakon toga odlazi u SDP pa završava u Socijaldemokratima Envera Bijedića. A danas ga ta ista SDA koja ga je prozivala da je “Selam zamijenio sa Smrt fašizmu – Sloboda narodu”, ponovo uhljebljuje.

Kadrovik SDA iz Živinica koji gazduje Tuzlanskim kantonom

Dakle, usred pandemije koronavirusom, nakon što je dočekao respiratore koje platismo 10,5 miliona maraka, u koje se „ugradio“ Fikret Hodžić, TV voditelj, vlasnik Srebrene maline, također stranački satelit, Novalić u subotu dogovara imenovanje tehničkog direktora JP Ceste Federacije BiH.

To mjesto, prema koalicijskom dogovoru, pripalo je Demokratskoj fronti Željka Komšića.

Abdurahman Hodžić Hodža (krajni desno) sa Bakirom Izetbegovićem

S obzirom na burnu prošlost Brkića i SDA u ovom uhljebljenu jednu od glavnih riječi i ulogu medijatora imao je Abdurahman Hodžić zvani Hodža. On slovi za tajkuna koji je finansirao izbornu kampanju Željka Komšića, te se stoga smatrao glavnim „šefom“ DF-a u Tuzli, a koji je dobio priliku da gazduje Tuzlanskim kantonom i postavlja kadrove nakon raskola SDA i Mirsada Kukića.

Hodža je dogvorio s Komšićem imenovanje Brkića na mjesto DF-a i to kao protuuslugu, a od ranije je poznato da kadrovska rješenja koja predloži Hodža redovno aminuje i Bakir Izetbegović, šef SDA.

Inače se, što je javna tajna, u prisustvu Hodže dogovaraju kantonalne vlade nekada nespojivih političkih oponenata, danas koalicionih partnera, SDA i DF-a, a odbjeglim kadrovima SDP-a poput Envera Bijedića omogućava direktan kontakt sa visoko rangiranim članovima SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare